Ανεβάζουν ταχύτητα… οι εγκρίσεις

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου το 60% των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων για εμπορικές συναλλαγές στο εξωτερικό καλύπτουν οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών και των τραπεζών. Στο διάστημα 29 Ιουνίου με 18 Αυγούστου εγκρίθηκαν συνολικές συναλλαγές προς το εξωτερικό ύψους 2,97 δισ. ευρώ, έναντι συναλλαγών περίπου 5 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχο διάστημα πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Οπως σημειώνουν οι τράπεζες, κατά την τρίτη εβδομάδα των capital controls η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς η αξία των σχετικών αιτημάτων που εγκρίθηκαν φτάνει την αξία των συναλλαγών που είχαν εγκριθεί αθροιστικά κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες επιβολής των περιορισμών. Συνολικά υποβλήθηκαν στην επιτροπή 10.331 αιτήματα για έγκριση χρηματοδότησης, εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 8.509, απορρίφθηκαν 332, ανακλήθηκαν 373, ενώ για 579 απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία. Από τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 1.293 αφορούσαν ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και 1.195 αιτήσεις ποσά κάτω των 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, οι μέσες μηνιαίες ανάγκες της χώρας μας από εισαγόμενα προϊόντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι από τους μήνες με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών, προσεγγίζοντας τα 4,5 δισ. ευρώ ο καθένας.

Απίστευτες καταγγελίες καταφθάνουν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες. Σε μία από αυτές γίνεται λόγος για πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Και αυτό, διότι η σύνδεση του ηλεκτρικού που έχουν δημιουργεί υποψίες. Οι καταγγελίες αυτές ανάγκασαν τον υπουργό να ζητήσει πλήρη απολογισμό και στοιχεία για το ποιοι πλήρωσαν το χαράτσι και να γίνει αντιπαραβολή στοιχείων ακινήτων με αυτά της ΔΕΗ.

Δωρεά στα αζήτητα

Από το 2013 η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει δωρίσει στο υπουργείο Οικονομικών μία γεφυροπλάστιγα, προκειμένου αυτή να τοποθετηθεί σε κάποιο από τα τελωνεία της χώρας. Το απίστευτο είναι ότι από το 2013 έως τις προηγούμενες ημέρες ουδείς υπουργός Οικονομικών είχε ασχοληθεί με το θέμα, με αποτέλεσμα η δωρεά της Συνομοσπονδίας να παραμένει στους διαδρόμους. Εν τέλει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης προχώρησε τις διαδικασίες και παρέλαβε τη γεφυροπλάστιγγα, που είναι απαραίτητη στα τελωνεία. Οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποιοι συνδικαλιστές προσπαθούσαν τόσα χρόνια να μην παραληφθεί η γεφυροπλάστιγγα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ιδιωτική ασφάλιση υπό προϋποθέσεις

Ιδιαίτερο ρόλο εκτιμάται ότι επιφυλάσσει στην επαγγελματική αλλά και την ιδιωτική ασφάλιση το νέο μοντέλο που προτείνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της νέας πρότασης για την επερχόμενη μεταρρύθμιση. Οι επιλογές άλλωστε των προσώπων που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή σοφών δείχνουν ότι το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει και τους τρεις πυλώνες ασφάλισης, ήτοι το Δημόσιο – αναδιανεμητικό σύστημα, την επαγγελματική – ομαδική ασφάλιση, που θα έρθει να αναπληρώσει την «απώλεια» των επικουρικών ταμείων, καθώς και την ιδιωτική – συμπληρωματική των δύο προηγούμενων. Υπό δύο βασικές προϋποθέσεις, βέβαια: Οτι θα υπάρχουν δουλειές, ώστε να καταβάλλονται εισφορές, και ότι οι μισθοί που θα καταβάλλονται θα δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αποταμιεύουν για τα γηρατειά τους…

«Μπεν Χουρ» η προσέλκυση διεθνών παραγωγών

Η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, προκειμένου να γυρίσουν τις ταινίες τους στη χώρα μας, εξετάσθηκε για μία ακόμη φορά την τελευταία δεκαετία. Στόχος, όπως συζητήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο –πριν από την απόφαση για πρόωρες εκλογές– είναι να υπάρξει συντονισμός κυρίως των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, ώστε να καταστεί εφικτή η υιοθέτηση ενός ελκυστικού καθεστώτος για το γύρισμα ξένων ταινιών αντίστοιχο με αυτό ανταγωνιστριών χωρών. Βέβαια, αυτή είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε το 2005 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, τότε είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ελληνικού ως κινηματογραφικού στούντιο διεθνών προδιαγραφών.

Η αποτύπωση των κεφαλαιακών ελέγχων

Ηπιότερες, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, φαίνεται ότι είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την παρατεταμένη αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών. Παρά τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το δεύτερη τρίμηνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια σοβαρή επιδείνωση στην εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου της φετινής χρονιάς δεν θα είναι το ίδιο καλά καθώς θα αποτυπώσουν το σοκ από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και την επίδραση των νέων εκλογών. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η συνολική εικόνα είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει με ταχύτητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT