Οι ξένοι και η θετική πλευρά των εκλογών

Οι ξένοι και η θετική πλευρά των εκλογών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι πολιτικές εξελίξεις, και δη οι εκλογές, δεν προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις από το εξωτερικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή, το Βερολίνο στη συνέχεια και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προτίμησαν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μπορεί οι κάλπες να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση με μεγαλύτερη συνοχή και σαφέστερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (φωτ.). Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και o διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος κρίνει ότι οι εκλογές επιδρούν θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, όλοι φαίνεται να θεωρούν πως χειρότερα από τη σημερινή κατάσταση δεν γίνεται και πως ό,τι και να γίνει βελτίωση θα δούμε. Μακάρι να έχουν δίκιο.

Περισσότερες από 600.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5,2 εκατ. δηλώσεις. Μέσα στις επόμενες 6 ημέρες θα πρέπει 600.000 και πλέον φορολογούμενοι να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρώνονται 100.000 δηλώσεις ημερησίως. Ωστόσο, στο ΥΠΟΙΚ τρέμουν στην ιδέα ότι το Taxisnet μπορεί να καταρρεύσει. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης έχει προειδοποιήσει τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στην περίπτωση νέων καθυστερήσεων.

Με ρυθμούς χελώνας…

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2012. Ο σχετικός νόμος άλλαξε το 2013. Το 2014 και αφού προηγήθηκαν κωμικοτραγικές καταστάσεις, επελέγη ύστερα από διαγωνισμό ποιο θα είναι το σήμα και το λογότυπο που θα φέρουν τα ελληνικά προϊόντα, καθώς για το περίφημο «ελληνικό σήμα» ο λόγος. Προς τα τέλη του 2014 άλλαξε το ελληνικό σήμα, καθώς ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος απέρριψε αυτό που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Φτάσαμε λοιπόν στον Αύγουστο του 2015 για να εκδοθεί ο κανονισμός τήρησης ηλεκτρονικού μητρώου προϊόντων και υπηρεσιών. Μένει να δούμε ποια χρονιά θα δημιουργηθεί και το μητρώο.

Οι Κινέζοι δεν πτοούνται και συνεχίζουν να ψάχνουν

Στελέχη της κινεζικής Fosun θα επισκεφθούν την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τόσο η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και η αναζήτηση άλλων ευκαιριών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η δυναμική που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες χάθηκε με την προκήρυξη των εκλογών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι Κινέζοι της Fosun δεν πτοούνται. Αναζητούν ευκαιρίες παντού και κυρίως εξετάζουν ιδιαίτερα τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα της χώρας για τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες.

Ανασυγκρότηση παραγωγής με λουκέτα επιχειρήσεων

Τον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του Π.Λαφαζάνης συνεχίζει σε ό,τι αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο κ. Σκουρλέτης. Δεν είναι μόνον η «συνέχεια» που χαρακτηρίζει την πολιτική του κ. Σκουρλέτη στην αντιμετώπιση της επένδυσης στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Χθες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συναντήθηκε με τους εργαζομένους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναλειτουργίας της, που «εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της βιομηχανίας στη χώρα». Τις βάσεις αυτού του σχεδίου έθεσε ο προκάτοχός του, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και στηρίζεται στην επαναλειτουργία των τεσσάρων μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας μέσω «πτωχευτικού συμβιβασμού» και στη δημιουργία «συνεργατικού σχήματος με συμμετοχή εργαζομένων και πιστωτών». Αν πετύχει το μοντέλο, θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα μεταλλεία, που στο μεταξύ θα έχουν κλείσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT