Εσφαξε με το βαμβάκι τον παλιό του προϊστάμενο

Εσφαξε με το βαμβάκι τον παλιό του προϊστάμενο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ήταν οι δηλώσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα (φωτ.) για τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Βαρουφάκη. Ο κ. Μάρδας καταλόγισε στον πρώην υπουργό Οικονομικών «κάποια λάθη τόσο σε θέματα επικοινωνίας όσο και σε θέματα στρατηγικής». Ωστόσο πρόσθεσε πως ο κ. Βαρουφάκης «έχει αδικηθεί κυρίως από τα ΜΜΕ, σε σημείο που του είπαν ότι ήταν υπέρμαχος της δραχμής, ενώ αντίθετα, όχι μόνο δεν ήταν υπέρμαχος της δραχμής, στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν λάβρος κατά των δραχμιστών». Και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας δεν υπήρχε η παραμικρή τέτοια σκέψη από πλευράς του κ. Βαρουφάκη». Πάντως, μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να μην ήταν «δραχμιστής», αλλά τα «επικοινωνιακά» και «στρατηγικά» λάθη που του απέδωσε ο κ. Μάρδας είναι βέβαιον ότι βοήθησαν στο να φουντώσουν τα σενάρια περί δραχμής.

Τα παθήματα των capital controls έγιναν μαθήματα για τις εισηγμένες, που πλέον έχουν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό για να προκαταβάλλουν το 100% της αξίας των πρώτων υλών, αλλά και για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων και την πληρωμή των δανείων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις έχουν κρατήσει αυστηρά στο πελατολόγιό τους μόνο τους φερέγγυους πελάτες, ενώ έχουν μειώσει στις 20 μέρες το αργότερο το όριο πληρωμής από την παραλαβή των παραγγελιών, διαφορετικά ακυρώνονται τα συμβόλαια. Τέλος, προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη χρονιά εξαντλώντας τα αποθέματα των προϊόντων τους για να διακρατήσουν μετρητά στα ταμεία τους.

Πρωτόγνωρη αποδοκιμασία

Περισσότεροι από 140 οικονομολόγοι συσπειρώθηκαν και εκφράζουν την αντίθεσή τους στον διορισμό πρώην στελέχους της ΒΝΡ Paribas στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. Ανάμεσά τους, ο Τομά Πικετί, που έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», αλλά και ο Φρανσουά Μπουργκινιόν, πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κάλεσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν τον διορισμό του Βιλερουά ντε Γκαλό. Επισημαίνουν πως, παρά τα ακαδημαϊκά εχέγγυα του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, όπως ονομάζεται ο προσφάτως διορισθείς επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και επιλογή του Γάλλου προέδρου, η έως τώρα διαδρομή του μπορεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Κανείς δεν πληρώνει επιταγές λόγω παράτασης

Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο, ελέω capital controls. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία» τον Αύγουστο, σφραγίστηκαν μόλις 523 επιταγές, έναντι περίπου διπλάσιου μέσου όρου το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αιτία δεν είναι άλλη από τη δίμηνη παράταση που δόθηκε για την εξόφληση των επιταγών λήξης από 30 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, με αποτέλεσμα όχι μόνο αυτές που σφραγίζονται, αλλά και αυτές που εξοφλούνται να είναι εξαιρετικά λίγες. Οπως μάλιστα σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η παράταση αξιοποιείται όχι μόνον από εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά έχει γίνει καθολική πρακτική στην αγορά.

Δύο χρόνια περιμένουν οι «έξυπνοι μετρητές»

Μία ακόμη παράταση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, μεταφέροντας την ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις 21 Σεπτεμβρίου στις 21 Οκτωβρίου. Ο ένας μήνας παράταση δεν θα ήταν άξιος σχολιασμού έαν δεν είχαμε χάσει το μέτρημα από τις παρατάσεις που έχουν δοθεί από την προ διετίας έναρξη του διαγωνισμού, που προέβλεπε ότι η αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2014. Τα ερωτήματα για την ολιγωρία αυτή πληθαίνουν στην αγορά, ενώ για το θέμα μαθαίνουμε ότι αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις η ΡΑΕ, καθώς συνδέεται και με σχετική υποχρέωση της χώρας έναντι κοινοτικής Οδηγίας. Μήπως όμως θα έπρεπε να ενδιαφέρει περισσότερο τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ και τη μητρική εταιρεία ΔΕΗ που έχουν χάσει τον μπούσουλα με τις ρευματοκλοπές, κάτι που δεν θα γινόταν αν υπήρχαν οι «έξυπνοι μετρητές»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT