Οι ρύποι κλείνουν την τρύπα του ΛΑΓΗΕ

Οι ρύποι κλείνουν την τρύπα του ΛΑΓΗΕ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις κατά 1,5 ευρώ η μεγαβατώρα αποφάσισε η Ομολομέλεια της ΡΑΕ, αντί των αναμενόμενων αυξήσεων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ύψους 15 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015 και πρόβλεψης για 50 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Οι αυξήσεις αποφεύχθησαν μετά από παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη (φωτ.), ο οποίος ενημέρωσε με επιστολή του τη ΡΑΕ ότι προτίθεται να κλείσει το έλλειμμα παρατείνοντας και για το 2016 τη διοχέτευση του συνόλου των εισπράξεων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2 στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, οι οποίες υπολογίζονται σε 170 εκατ. ευρώ. Ετσι το ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις μειώνεται στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 18,5 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα, ενώ παραμένει αμετάβλητο για τις μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες.

Oσες εισηγμένες κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα των capital controls και να λειτουργήσουν κανονικά τις πρώτες 20 μέρες της τραπεζικής αργίας τον φετινό Ιούλιο είχαν ένα κοινό σημείο, όπως αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις των εννεαμήνων: είχαν συστήσει από τις αρχές του 2015 ομάδες διαχείρισης κρίσεων που επεξεργάζονταν τα χειρότερα σενάρια για τις εταιρίες από κούρεμα καταθέσεων, capital controls μέχρι επιστροφή στη δραχμή. Eτσι, είχαν έτοιμες εναλλακτικές λύσεις πολύ πριν συμβούν οι εξελίξεις, και το κυριότερο διέθεταν επαρκή ρευστότητα στο εξωτερικό. Ανάλογες ασκήσεις διαχείρισης

κρίσης έχουν γίνει και για το 2016.

Αυξήσεις για ξεναγούς

Μετά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που είχαν εξασφαλίσει αύξηση 1% στους μισθούς τους για τη φετινή χρονιά, μέσω της συλλογικής σύμβασης που είχαν υπογράψει με τους ξενοδόχους, άλλη μία επαγγελματική τάξη που απασχολείται στον χώρο του τουρισμού πέτυχε αυξήσεις για τη σεζόν του 2017. Πρόκειται για τους Διπλωματούχους Ξεναγούς Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων, οι οποίοι υπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. Κατά πληροφορίες, η σύμβαση προβλέπει οι βασικοί μισθοί-αμοιβές των ξεναγών να παραμείνουν για το 2016 στα επίπεδα όπως είχαν διαμορφωθεί από την προηγούμενη σύμβαση και από την 1/1/2017 να αυξηθούν κατά 3%.

Πόροι με το σταγονόμετρο από Ε.Ε. για την απασχόληση

Την τρομακτική ανεπάρκεια των κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται για την απασχόληση, αλλά και τις συνέπειες της «εμπροσθοβαρούς» εξάντλησης των πενιχρών διαθέσιμων πόρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις επισημαίνει σε ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα (φωτ). Από τις αρχές του 2017 κονδύλια ύψους 1,4 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ενίσχυση της απασχόλησης θα έχουν δεσμευτεί σε αντίστοιχα προγράμματα, με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η τετραετία 2017-2020 να μένει χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η Κ. Κούνεβα καλεί την Κομισιόν να απαντήσει πώς θα καλυφθεί το κενό.

Κέρδη για ασφαλιστικές από τη δράση των χάκερ

Οι επιθέσεις των χάκερ κατά των υπολογιστικών συστημάτων κρατών, τραπεζών και πολυεθνικών ομίλων αποτελεί μια νέα απειλή. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όμως, αποτελεί έναν νέο και πολλά υποσχόμενο κλάδο δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με έρευνα της PwC, o κλάδος της ασφάλισης κατά κυβερνοεπιθέσεων ή αλλιώς κυβερνοασφάλισης (cyber insurance) αναμένεται να τους αποφέρει ετήσια ασφάλιστρα ύψους 5 δισ. δολαρίων έως το 2018. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα 7,5 δισ. έως τα τέλη της δεκαετίας. Οπως υπογραμμίζεται, πέραν της οικονομικής ζημίας που μπορεί να προκαλέσει μια κυβερνοεπίθεση σε μια εταιρεία ή τράπεζα, το πλήγμα στη φήμη της και στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της είναι πολύ πιο σημαντικό. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις στο στόχαστρο των χάκερ μπαίνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πελατών, όπως αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT