Οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην Ενδιάμεση Εκθεση. «Η αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα», τόνισε. Η ανακεφαλαιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα, σημειώνεται στην Εκθεση, τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις σημαντικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές, καθώς και στην αναγνώριση των απωλειών που θα προκύψουν από την επίλυση του ζητήματος των δανείων σε καθυστέρηση. «Η ψήφιση από τη Βουλή του νόμου που καθορίζει τους όρους για την προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των νοικοκυριών. Εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάληψη δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών πιστούχων και η βελτίωση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια».

Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η επιστροφή των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank στο Χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και οι δύο βρέθηκαν κάτω από την τιμή με την οποία πραγματοποίησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η πτώση προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, δεδομένων των χαμηλών τιμών που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αυξημένη προσφορά δικαιολογείται από τις πωλήσεις πρώην ομολογιούχων που οι τίτλοι τους μετατράπηκαν σε μετοχές, αλλά και από το γενικότερο πολιτικό κλίμα.

Χαλάρωση των περιορισμών

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος αποτελεί το κομβικό σημείο για την ουσιαστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σύμφωνα με την ΤτΕ. Οπως επισημαίνεται στην Ενδιάμεση Εκθεση, το κρίσιμο στοίχημα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης, είναι η περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, με κύριους άξονες την ενίσχυση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και την αποφυγή ενεργειών που θα διαταράξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα συντεταγμένο σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών, υπογραμμίζοντας ότι κάθε βήμα χαλάρωσης θα πρέπει να γίνεται κατόπιν προσεκτικής μελέτης, ώστε να μην πληγεί η ρευστότητα των τραπεζών, προκαλώντας σοβαρές περιπλοκές.

Παράδοση στα χρέη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα προϋπήρχε της κρίσης. Με τα μνημόνια, όμως, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Ο λόγος αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σημειώστε: Από τα περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, έφτασαν σταδιακά στα 82 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα (σ.σ. χωρίς να περιλαμβάνονται σ’ αυτά οι προσαυξήσεις που στέλνουν το συνολικό χρέος στα 110 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ). Μάλιστα, αυτή η κακή εικόνα αποτυπώθηκε και στις μετρήσεις του ΟΟΣΑ. Το 103,5% του 2011, έγινε 115,7% το 2012 και 132,7% το 2013, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ αυξήθηκε ελάχιστα από το 22,6% στο 24,2%. Η διαφορά από την Ελλάδα είναι τεράστια και συνεχώς μεγαλώνει…

Προσφυγές, εξώδικα και μηνύσεις…

Μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες, η κυβέρνηση και η νέα επιτροπή ρύθμισης των παιγνίων, που διόρισε η ίδια, δεν θα μπορούσαν να τα είχαν πάει χειρότερα στην αγορά τυχερών παιγνίων. Μέχρι στιγμής μετρούν μια προσφυγή σε διαιτησία, δύο εξώδικα και μια μηνυτήρια αναφορά. Και μέχρι το τέλος του έτους, δεν αποκλείεται τα δύο εξώδικα να έχουν γίνει αγωγές σε ελληνικά ή/και ξένα δικαστήρια. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΑΠ σημείωνε πρόσφατα ότι όλες οι εκκρεμότητες, έως το τέλος του έτους, είτε θα έχουν επιλυθεί είτε θα έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Την προσφυγή στη διαιτησία πραγματοποίησε ο ΟΠΑΠ, ζητώντας το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου να επιδικάσει αίτημα αποζημίωσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Η προσφυγή αφορά τα VLTs, γνωστά και ως «φρουτάκια». Τα δύο εξώδικα επιδόθηκαν επίσης από τον ΟΠΑΠ στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούν το διαφιλονικούμενο μονοπώλιο του οργανισμού στο αθλητικό διαδικτυακό στοίχημα και, το δεύτερο, την επιβολή φόρου 5 λεπτών σε κάθε στήλη του οργανισμού. Τέλος, τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα υπέβαλαν πράκτορες του ΟΠΑΠ, στρεφόμενοι κατά της επιτροπής παιγνίων (ΕΕΕΠ). Το χειρότερο είναι ότι οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης, εκτός από τα διαφιλονικούμενα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που προκάλεσαν, θέτουν εν αμφιβόλω και τα δημοσιονομικά έσοδα. Κάθε χρόνο ο ΟΠΑΠ καταβάλλει 550 έως 600 εκατ. ευρώ φόρους, τα οποία ο φόρος των 5 λεπτών μπορεί να τα «ψαλιδίσει» δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT