Αναζητώντας άλλοθι για την ανακεφαλαιοποίηση

Αναζητώντας άλλοθι για την ανακεφαλαιοποίηση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητώντας άλλοθι για την ανακεφαλαιοποίηση

Επιστολές στην ΤτΕ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με τις οποίες ζητεί εκθέσεις αποτίμησης της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτ.). Κι αυτό γιατί, όπως λέει, λέγονται και γράφονται διάφορα. Ποια είναι αυτά; Οτι μειώθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου και οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες και πως οι τράπεζες πέρασαν στον έλεγχο funds με χαμηλό τίμημα. Χρειάζεται, άραγε, εκθέσεις από φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα αυταπόδεικτα ο αντιπρόεδρος; Προφανώς όχι. Μια τακτική κίνηση για τις εντυπώσεις κάνει η κυβέρνηση. Σκέφτηκε ότι όλοι αυτοί οι φορείς ως εκ της θέσεώς τους θα κάνουν θετική αποτίμηση για την ανακεφαλαιοποίηση, την οποία θα χρησιμοποιεί στη συνέχεια η κυβέρνηση για να «απαντά» στις επικρίσεις. Εκτός εάν κάποιος από τους φορείς ή όλοι εξηγήσουν για ποιο λόγο φτάσαμε στο να είναι αναγκαία μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση…

«Μετά τη μείωση μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχουμε διαρροή αρκετών στελεχών που ξενιτεύονται». Αυτό αποκάλυψε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των εργαζομένων στην Ε.Κ., αφού το 80% του προσωπικού έχει μεταπτυχιακό τίτλο. Ταυτόχρονα, ο κ. Γκότσης ανακοίνωσε ότι στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θα ανακοινωθεί η λύση για την είσπραξη προστίμων από ξένα funds τα οποία δεν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και συνεπώς δεν καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται.

Αύξηση ποσοστού

O γαλλικός τραπεζικός όμιλος Credit Agricole απέκτησε έμμεσα το 9,75% της Alpha Bank. Το ποσοστό αυτό αποκτήθηκε μέσω της θυγατρικής Credit Agricole Life. Το ποσοστό αυτό καθιστά την Credit Agricole τον μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της τράπεζας και έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. Η συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank προέκυψε από τα ομόλογα της δεύτερης που διακρατούσε η Credit Agricole, τα οποία μετατράπηκαν σε μετοχές κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι η Credit Agricole είχε πουλήσει πριν από περίπου τρία χρόνια την Εμπορική Τράπεζα στην Alpha Bank.

Επανεκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΕΕ ο Βασ. Κορκίδης

Κυριάρχησε ο συνδυασμός «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο», με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Κορκίδη, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο εν λόγω συνδυασμός συγκέντρωσε το 80% των ψήφων και κατέλαβε 20 από τις συνολικά 25 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε 12% και καταλαμβάνει 3 έδρες, ενώ ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» ποσοστό 8% και 2 έδρες.

ΕΛΣΤΑΤ: διεθνής επιτροπή για τον νέο πρόεδρο

Ορίζοντας τρεις εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και δύο Ελληνες στην αρμόδια 5μελή επιτροπή, επιδιώκει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα και όχι μία πολιτική σφραγίδα. Στην 5μελή επιτροπή θα συμμετέχει η κ. Mαρί Μοχατά, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) και πρώην πρόεδρος της Τσεχικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Ζαν Μισέλ Σαρπέν, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής και ο κ. Ζιλ Mάθεσον, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και πρώην πρόεδρος της Στατιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ελληνες συμμετέχοντες στην επιτροπή είναι ο κ. Π. Λιαργκόβας, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και ο κ. Π. Δελλαπόρτας, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT