Ευκαιρία για επίθεση σε όσους ασκούν κριτική

Ευκαιρία για επίθεση σε όσους ασκούν κριτική

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους πιστωτές για τον ΑΔΜΗΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης. Από την ανάγνωση του σχετικού δελτίου Τύπου αντιλαμβάνεται κανείς ότι στόχος δεν ήταν η ενημέρωση, αφού τίποτα περισσότερο δεν προσέθεσε σε αυτά που ήδη είχε ανακοινώσει. Βρήκε μάλλον ευκαιρία να επιτεθεί σε όσους άσκησαν κριτική στους χειρισμούς και στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Συστήνει ψυχραιμία σε όλους εκείνους που «ελπίζουν» ή «φοβούνται» μέχρι και ότι θα καταρρεύσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. «Τόσο οι φόβοι τους όσο και οι ελπίδες τους θα διαψευστούν. Το δίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει με δημόσιο έλεγχο, και το ελληνικό κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον», τονίζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σκουρλέτης επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για συνήθη πρακτική με χαρακτηριστικότερη αυτή των Μεταλλείων Χαλκιδικής και της απόφασης του ΣτΕ.

Ακριβότερα θα μας στοιχίσουν φέτος τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα είτε τη φτιάξουμε στο σπίτι είτε την αγοράσουμε από το ζαχαροπλαστείο. Κι αυτό διότι η ζάχαρη, που αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή των παραπάνω, αλλά και τα έτοιμα γλυκά επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 23% έναντι 13% πριν από τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η μέση τιμή για ένα κιλό μελομακάρονα είναι φέτος 7,60 ευρώ από 6,67 ευρώ πέρυσι, για ένα κιλό κουραμπιέδες 8,16 ευρώ από 7,42 ευρώ πέρυσι, ενώ η μέση τιμή της βασιλόπιτας φέτος είναι 7,10 ευρώ/κιλό έναντι 6,44 ευρώ/κιλό πέρυσι.

Ψάχνουν λύση για την ΕΒΖ

Συστάθηκε ομάδα από κυβερνητικά στελέχη και ψάχνει λύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς φαίνεται ότι ναυαγεί η συμφωνία με τους Βραζιλιάνους επενδυτές. Οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν, και στη λήξη της χρονιάς εκπνέει και το λεγόμενο «σύμφωνο ειρήνευσης» που έχει υπογράψει με την πιστώτρια τράπεζα. Η οικονομική ασφυξία πνίγει την εισηγμένη, καθώς αυτήν τη χρονική στιγμή, εκτός των χρεών προς την πιστώτρια τράπεζα, που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ, υπάρχουν επιπλέον χρέη 13 εκατ. ευρώ σε τευτλοπαραγωγούς και μεταφορείς για τη φετινή περίοδο. Την ίδια ώρα η ΕΒΖ έχει να λαμβάνει περίπου 70 εκατ. ευρώ από χρέη πελατών της, αλλά αρκετοί έχουν ήδη πτωχεύσει.

Στην Εθνική χαρτοφυλάκιο της International Life

Μέσα στην εβδομάδα θα περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Δ.Σ. η απόφαση για την απόκτηση από την Εθνική Ασφαλιστική του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life, στην οποία η ΤτΕ τοποθέτησε στις αρχές της εβδομάδας επόπτη. Το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο θα αφορά τα προγράμματα ζωής και τα αποταμιευτικά προϊόντα, ενώ θα εξαιρεθούν τα νοσοκομειακά. Το τίμημα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου θα είναι συμβολικό, δηλαδή στο 1 ευρώ, καθώς αυτό που έχει βαρύτητα είναι τα αποθεματικά που θα πάρει η Εθνική Ασφαλιστική για να διαχειριστεί τα συμβόλαια που αναλαμβάνει.

Ενα λάθος που πλέον είναι δύσκολο να διορθωθεί

Σε μία ακόμα έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραδέχεται ότι ήταν λάθος το γεγονός πως δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010. Ενα, όμως, επιβεβλημένο λάθος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ήταν μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, και όχι μόνο, λόγω της απουσίας των κατάλληλων πλαισίων προστασίας που σήμερα υπάρχουν, όπως αναφέρει. Το καλό με τις εκθέσεις του Ταμείου είναι ότι, όταν έχει γίνει κάτι λάθος, το παραδέχονται. Το κακό είναι ότι έρχονται περίπου 3-4 χρόνια μετά το λάθος, οπότε τα περιθώρια διορθώσεων είναι ελάχιστα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αξιοποίηση των όποιων περιθωρίων υπάρχουν σήμερα για να διορθωθεί το λάθος είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη νέα ρύθμιση του χρέους της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT