Στο τραπέζι οι περικοπές συντάξεων

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθεί η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό – κάτι που συζητήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των δανειστών την περασμένη εβδομάδα– θεωρείται δεδομένο πως η έλευση των δανειστών στην Αθήνα θα ανοίξει «με το καλημέρα» συζήτηση για μείωση των κύριων συντάξεων. Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση αναμένεται να διαδραματίσει μελέτη, που έχει ήδη εκπονήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και αφορά το ΙΚΑ, το πρώην ΤΕΒΕ και το Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτήν, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκύπτει ένα «έλλειμμα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Στην πράξη εμφανίζεται αφενός ότι περίπου το 1/3 των συνταξιούχων λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές που πλήρωσαν και άρα θα πρέπει να υποστούν περικοπές, αφετέρου πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας οδηγεί σε μελλοντική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση πρόσθετες διασφαλίσεις για δύο καυτά θέματα που όπως έχει επισημάνει η «Κ» ενδέχεται να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξει το σύστημα στον αέρα. Πρόκειται για τις συντάξεις εν αναμονή, που οι θεσμοί θα ήθελαν να υπολογιστούν με τον νέο τρόπο, προστατεύονται όμως από το Σύνταγμα. Επίσης, διασφαλίσεις ζητούν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις καθώς δημιουργούνται υποχρεώσεις άνω των 5 δισ. ευρώ.

Αρχίζουν (ξανά) τα όργανα στον ΟΛΠ

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων προχωρά εντός των επόμενων εβδομάδων ο ΟΛΠ, μετά σχετική απόφαση του βασικού του μετόχου, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ. Η σύγκλησή της αναμένεται να αποφασιστεί σε διοικητικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο να γίνει την Τετάρτη. Στα θέματά της, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται, για την ώρα, ο πραγματικός λόγος που γίνεται και είναι η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου. Κίνηση απαραίτητη για να προχωρήσει η πώληση του 67% στην Cosco. Περιλαμβάνει όμως θέμα αλλαγής μελών του Δ.Σ., καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ορισμένα μέλη (όχι όλα και όχι ο πρόεδρος) του παρόντος συμβουλίου «δυστροπούν» και γενικότερα «η συμβολή και αποτελεσματικότητά τους είναι, επιεικώς, αμφιλεγόμενη». Υπενθυμίζεται η «ανταρσία» μελών του Δ.Σ. προ μερικών εβδομάδων με την οποία αποφασίστηκε επιτροπή αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης. Το εάν ο βασικός μέτοχος θα αποφασίσει να θέσει εκτάκτως και τη σύμβαση παραχώρησης στα προς ψήφιση θέματα, μένει να φανεί, αλλά όπως αναφέρουν συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές, «υπάρχει χρόνος και για άλλες έκτακτες γενικές συνελεύσεις». Ομως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει το Δ.Σ. της Τετάρτης, μέλη που πρόκειται να «καρατομηθούν», να υπερψηφίσει τη σύγκληση… Να σημειωθεί πως παράλληλα με τη διαδικασία αυτή τρέχει και η έγκριση των σχετικών εγγράφων της ιδιωτικοποίησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και η υποβολή τους μετά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τέλος, η ιδιωτικοποίηση πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, κάτι που εάν όλα «τρέξουν» κανονικά υπολογίζεται να γίνει τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.

Οσοι θέλουν να διακριβώσουν εάν τελικά θα τηρηθεί η ημερομηνία της 6ης Μαΐου για την κατάθεση των προσφορών για τον διαγωνισμό κατασκευής και εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου πιθανόν θα πρέπει να κοιτούν προς… τον Πειραιά. Και αυτό γιατί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα κατέβει και η China State Construction Engineering Corporation, κατά πληροφορίες σε κοινοπραξία με την Archirodon και την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου της Ζυρίχης, Flughafen Zόrich AG. Με βάση πηγές που παρακολουθούν από κοντά το modus operandi των κινεζικών ομίλων, κάθε άνοιγμά τους στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ Α.Ε.

Κίνδυνος νέας απόρριψης

Σε θρίλερ τείνει να εξελιχθεί εκ νέου η υπόθεση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές το νέο σχέδιο ανάπτυξης του συγκροτήματος μπορεί να πάει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αρνητική εισήγηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος! Δηλαδή θα κινδυνεύσει να απορριφθεί για δεύτερη φορά το σχέδιο με το οποίο θα μπορούν να επενδύσουν στο ακίνητο οι αγοραστές. Τούτη τη φορά, ένα και πλέον χρόνο μετά το «κόκκινο» φως του ΣτΕ, το σχέδιο είναι πολύ πιο συντηρητικό όσον αφορά τη δόμηση που προβλέπει και έχει συμφωνηθεί από κοινού από ΤΑΙΠΕΔ, Εθνική Τράπεζα και Jermyn Street Real Estate στα τέλη του 2015 έπειτα από επίπονες και μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Αποπληρωμή των προμηθευτών

Ξεκίνησαν ήδη οι θετικές συνέπειες για τους προμηθευτές μετά την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Μetro AΕBE (της οικογένειας Παντελιάδη). Οπως μαθαίνει η στήλη, την περασμένη Δευτέρα, η Metro πλήρωσε 42 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορούσε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε η Βερόπουλος προς διάφορους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε περίπου 60-70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης είχε αναφέρει ότι άμεση προτεραιότητα ήταν η αποπληρωμή των προμηθευτών, έτσι ώστε να γεμίσουν ξανά τα ράφια στα καταστήματα της Βερόπουλος και να επιστρέψουν οι καταναλωτές. Μάλιστα, η αποπληρωμή των προμηθευτών γίνεται χωρίς «κούρεμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT