«Φουσκωμένες» εισφορές αναδρομικά ζητεί το ΤΣΑΥ

«Φουσκωμένες» εισφορές αναδρομικά ζητεί το ΤΣΑΥ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες εισφορές και μάλιστα αναδρομικά ζητάει το Ταμείο των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) στο ΕΤΑΑ σε φαρμακοποιούς, καθώς εδώ και 4 χρόνια παρακρατούσε λάθος τις εισφορές τους… Στην πράξη, ο ΕΟΠΥΥ ήταν ο φορέας που δεν εφάρμοζε τον νόμο του 2011 ο οποίος ορίζει την υποχρεωτική μετάταξη των φαρμακοποιών σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση ανά τριετία. Και αυτό γιατί οι εισφορές των φαρμακοποιών παρακρατούνται μέσω των εκτελούμενων ιατρικών συνταγών από τον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια αποδίδονται στο ΤΣΑΥ. Τώρα, το Ταμείο ζητεί αναδρομικά εισφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τις 5.500 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αναζητείται τρόπος ρύθμισης, ώστε οι φαρμακοποιοί να πληρώσουν τα αναδρομικά σε δόσεις. Αλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί τους φαρμακοποιούς με καθυστέρηση τριών μηνών από την εκτέλεση της συνταγής. Στην καλύτερη περίπτωση…

Μόλις 853 ενεργοί επενδυτές (πραγματοποιούν τουλάχιστον μία κίνηση αγοράς ή πώλησης μέσα στον μήνα), σε σύνολο 749.041 ενεργών κωδικών, είχαν μετοχές συνολικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Υπήρξαν ακόμη 827 ενεργοί επενδυτές με αξία μετοχών έως 3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,11% επί του συνόλου. Η πλειονότητα των ενεργών κωδικών, δηλαδή 654.439 επενδυτές, διαθέτει μετοχές αξίας έως 3.000 ευρώ και αντιστοιχούν σε ποσοστό 87,77% του συνόλου. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ενεργών κωδικών είναι όσα χαρτοφυλάκια έχουν μετοχές αξίας μέχρι 9.000 ευρώ και ανέρχονται σε 51.231.

Σχέδια για έκδοση ομολογιακού

Την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το μέρος της αύξησης κεφαλαίου που έμεινε αδιάθετο, σχεδιάζει η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το stress test της ΤτΕ η Αττικής θα έπρεπε να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 748 εκατ. ευρώ, ωστόσο, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, η τράπεζα κατόρθωσε να συγκεντρώσει μέσω της αύξησης κεφαλαίου 681 εκατ. ευρώ. Οπως έκανε γνωστό η τράπεζα, με το ομολογιακό θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας (Tier 2) ενώ θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το ομολογιακό θα καλυφθεί από funds τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση μέρους των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας.

Στα «προβληματικά» νησιά ο κοινωνικός τουρισμός

Εως και 200.000 δικαιούχους κοινωνικών προγραμμάτων τουρισμού φέρεται ότι επιθυμεί η κυβέρνηση να «κατευθύνει» για τις φετινές διακοπές τους σε προορισμούς όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, που καταγράφουν σημαντικές τουριστικές απώλειες λόγω των υψηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Πάντως, οι φορείς των πληγέντων τουριστικά προορισμών αναμένουν πέραν των άλλων και τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, αναφέροντας ως παράδειγμα το ισχυρό πλέγμα οικονομικών μέτρων που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για τις τουριστικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας.

Η ιστορία ενός οριστικού και αμετάκλητου διορισμού

«Οι δηλώσεις “παρών” δεν συνυπολογίζονται στους παρόντες», είπε ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης (φωτ.) για να υποστηρίξει ότι ο διορισμός του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΡΑΕ εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός βασίζεται στη γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππου Σπυρόπουλου. Λίγες ημέρες νωρίτερα βέβαια, ο υπουργός υποστήριζε ότι «δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία από τον κανονισμό της Βουλής». Κάποιος άλλος νομικός (;) είχε γνωμοδοτήσει σχετικώς. Θα μπορούσε ο κ. Σκουρλέτης να ζητήσει την άποψη του καθ’ ύλην αρμόδιου θεσμού, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αλλά προφανώς δεν τον ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσει η νομιμότητα του διορισμού, αλλά να μην ανατραπεί ο διορισμός, όπως κι αν έγινε. Γι’ αυτό αποφαίνεται πως «η διοικητική πράξη διορισμού του προέδρου και α΄ αντιπροέδρου της ΡΑΕ έχει καταστεί οριστικά και αμετάκλητα νόμιμη και απρόσβλητη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT