Σήμερα τα αποτελέσματα της Πειραιώς, αύριο της ΕΤΕ

Σήμερα τα αποτελέσματα της Πειραιώς, αύριο της ΕΤΕ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Πειραιώς. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα Eurobank και Alpha Bank, ενώ η αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων θα κλείσει αύριο, με τη δημοσιοποίηση των επιδόσεων για το 2015 και της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με αναλυτές, Πειραιώς και Εθνική θα προχωρήσουν σε αύξηση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενισχύοντας το απόθεμα των προβλέψεων, οι τράπεζες θα είναι πιο ανθεκτικές στην απορρόφηση τυχόν αναταράξεων που μπορεί να προκαλέσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι τράπεζες θέλουν, πάση θυσία, να αποφύγουν την εμφάνιση ζημιών τη φετινή χρονιά, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να εκδώσουν κοινές μετοχές υπέρ του Δημοσίου, ως αντιστάθμισμα στο όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ θα εξετάσει στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Η εταιρεία βρίσκεται στο «κόκκινο» και χρειάζεται άμεσα επαναχρηματοδότηση για να συνεχίσει να λειτουργεί. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως θεωρεί «παράνομη κρατική ενίσχυση» τα 30 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδότησε την ΕΒΖ το Δημόσιο επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τα 18 εκατ. από αυτά πήγαν στην Πειραιώς για την αποπληρωμή πρόσθετου δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος ετήσιος μισθός των μονίμων εργαζομένων της ΕΒΖ ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

«Μάιο θα κλείσει η αξιολόγηση»

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να ξεκινούν με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία γρήγορα, αλλά σήμερα το τοπίο είναι αρκετά θολό. Τα «αγκάθια» είναι πολλά, είναι σημαντικά, ενώ ακόμα και τώρα Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά ζητήματα. Και είναι σαφές ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικές προσεγγίσεις για τα ίδια θέματα. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, έθεσε ως όριο για την επίτευξη της συμφωνίας τις αρχές Μαΐου (το αργότερο). Αυτό σημαίνει ότι είτε ο κ. Σόιμπλε ξέρει κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είτε χωρίς να ξέρει κάτι, πιέζει έμμεσα για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα, πάντως, έχει αποδειχτεί ότι όταν μιλάει ο κ. Σόιμπλε, κάτι ξέρει.

Τα πρώτα «λαβράκια» από τους ελέγχους

Με το που ξεκίνησαν τους ελέγχους στις επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, έπιασαν και τα πρώτα «λαβράκια» τα ελεγκτικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Σε ελέγχους που πραγματοποίησαν στις 4 και 5 Μαρτίου σε 24 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν εννέα παραβάσεις (σ.σ. της απόφασης για διατίμηση σε βασικά είδη που πωλούνται σε πρόσφυγες) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.500 ευρώ. Επίσης, στην περιοχή των Διαβατών εντοπίστηκε σταθμευμένο αυτοκίνητο που πωλούσε είδη περιπτέρου χωρίς άδεια και επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Εξοδος από το μνημόνιο και από το QE της ΕΚΤ

Η Κύπρος  δεν πρόλαβε να βγει από το μνημόνιο και βλέπει μπροστά της τον κίνδυνο να μείνει… εκτός QE. Η ΕΚΤ αναμένεται να διακόψει τις αγορές κυπριακών κρατικών ομολόγων, επειδή το αξιόχρεο της Κύπρου βαθμολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με αναλυτές της UBS. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αγόραζε κυπριακά ομόλογα επειδή η χώρα εφάρμοζε μνημόνιο. Βέβαια, η ΕΚΤ μπορεί θεωρητικά να αλλάξει τους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους αγοράζει κρατικά ομόλογα. Η απορία θα λυθεί στις αρχές Απριλίου. Αν η ΕΚΤ εξακολουθήσει να αγοράζει κυπριακά ομόλογα, τότε σημαίνει ότι σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες της το αργότερο μέχρι τον Μάιο, υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS. Η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ έναντι της Κύπρου έχει μεγάλη σημασία και για την Πορτογαλία, στην περίπτωση που υποβαθμίσει την αξιολόγησή της η μοναδική εταιρεία που δεν τη βαθμολογεί ως «σκουπίδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT