Ο Σέβκοβιτς δεν «βλέπει» αναβίωση του αγωγού ΙΤGI

Ο Σέβκοβιτς δεν «βλέπει» αναβίωση του αγωγού ΙΤGI

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έμμεσο «άδειασμα» του σχεδίου αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ΙΤGI προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση Μάρος Σέβκοβιτς (φωτ.). Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ τόνισε: «Ανέφερα ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική. Η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής – τον διαδριατικό αγωγό και τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Οταν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν, θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.». Για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της αναβίωσης του ITGI είχε προϊδεάσει ο κ. Σέβκοβιτς από την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του από το Μπακού, ενώ χθες από την Αθήνα έκανε πιο ξεκάθαρη την άρνηση της Ε.Ε. στη στήριξη του έργου. Δήλωση με νόημα ήταν και η αναφορά του κ. Σέβκοβιτς στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ, την οποία χαρακτήρισε «κλειδί» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα προάγουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας.

Δεν υπάρχει ακόμη λευκός καπνός για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΒΖ που κατέθεσε η διοίκηση στην πιστώτρια τράπεζα. Η αναχρηματοδότηση της εταιρείας είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της, αφού οι τευτλοπαραγωγοί για να πειστούν να σπείρουν για τη νέα σοδειά θα πρέπει να πληρωθούν για την προηγουμένη, αλλιώς θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Πρόσφατο, άλλωστε, είναι το συμβάν με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ενός από τα δύο εργοστάσια που διαθέτει στη Σερβία η ΕΒΖ, αφού οι Σέρβοι τευτλοκαλλιεργητές προτίμησαν τον ανταγωνισμό για να παραδώσουν τα τεύτλα τους, φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν, αφού η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ρωσοτουρκική κόντρα

Στο Βερολίνο μεταφέρθηκε η κόντρα που υπάρχει και σε τουριστικό επίπεδο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μαχίρ Ουνάλ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο, κατηγόρησε τη Ρωσία για την επιβολή των τουριστικών κυρώσεων που έχει επιβάλει στη χώρα του. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να καταγράφεται σημαντική πτώση στις αφίξεις αλλά και στην πώληση τουριστικών πακέτων από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Μάλιστα, σε κάποιους τουρκικούς προορισμούς η μείωση της τουριστικής ζήτησης από τη ρωσική αγορά φθάνει έως και το 90%.

Πέτυχαν τα ATM γάλακτος στην Αττική

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι καταναλωτές της πρωτεύουσας στους αυτόματους πωλητές φρέσκου γάλακτος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας των δέκα αυτόματων πωλητών που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία της Αττικής, διατέθηκαν, σύμφωνα με τον συνεταιρισμό, 20.000 λίτρα γάλακτος, ποσότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από 11.000 καταναλωτές. Μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε ο συνεταιρισμός οι καταναλωτές δεν προέρχονται μόνο από τις γειτονιές που έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα, αλλά και από όμορους δήμους.

Εκνευρισμός στο Βερολίνο από τα μέτρα του Ντράγκι

«Tο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης», υποστήριξε χθες ο κ. Ραλφ Μπρίνκχαους, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών. Είναι γνωστή η αντίθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Χθες εκπρόσωπος Τύπου του κ. Σόιμπλε αρνήθηκε να σχολιάσει τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι ανεξάρτητη. Ωστόσο, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει κατά τη σύνοδο του G20 ότι η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όριά της. Οπως φάνηκε χθες, ο κ. Σόιμπλε έσφαλε. Θα τα έχει (πιθανώς) εξαντλήσει αν η ΕΚΤ μοιράσει χρήματα απευθείας στους πολίτες. Οι υπέρμαχοι του μέτρου συνεχώς αυξάνονται εσχάτως, ενώ χθες ο Ντράγκι δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί στην ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT