Μυτιληναίος: «Το μοντέλο του κρατικού προμηθευτή έχει τελειώσει»

Μυτιληναίος: «Το μοντέλο του κρατικού προμηθευτή έχει τελειώσει»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι στην τρόικα εναπόκειται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Την εκτίμηση αυτή εκφράζει σε συνέντευξή του στο Euractiv o Ευ. Μυτιληναίος (φωτ.), επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, στο πλαίσιο μιας γενικότερης άποψης περί ενεργότερου ρόλου της Ε.Ε. στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αφού το ΔΝΤ επικεντρώνεται στη δημοσιονομική προσαρμογή. Για τον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Μυτιληναίος παρατηρεί ότι το μοντέλο του κρατικού προμηθευτή ενέργειας με το οποίο βάδισε η χώρα για σχεδόν 60 χρόνια, δεν είναι αποτελεσματικό σήμερα γιατί δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της Ε.Ε. και της αγοράς, και προβλέπει ότι αργά αλλά σταθερά το μερίδιο της ΔΕΗ θα μειώνεται. Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη που εκφράζει ο ίδιος για την πολιτική κατάσταση της χώρας. «Μια κυβέρνηση είτε είναι αριστερή είτε δεξιά οφείλει να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι οι ημέρες που έχουν στη διάθεσή τους οικονομικό επιτελείο και τα κλιμάκια των θεσμών για να κλείσουν όλα τα μεγάλα και «καυτά» θέματα του ελέγχου είναι λίγες, οι επικεφαλής της τρόικας έδειξαν να σέβονται το γεγονός ότι προχθές ήταν αργία και δεν κανονίστηκε κάποια συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλωστε, σε λίγες ημέρες είναι εκείνοι που θα έχουν αργία, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, οπότε και θα πρέπει εκ νέου να διακοπούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών. Ετσι, σε ό,τι αφορά τις αργίες της κάθε πλευράς, η διαπραγμάτευση έχει καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Απομένει να δούμε και στα άλλα ζητήματα τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί.

Καλύπτουν τις απώλειες

Στην τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου, 2 ευρώ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης επανήλθε η μετοχή της Alpha Bank μετά το χθεσινό +5,26%. Μεγάλα κέρδη αποκόμισε και η Eurobank (+9,97%), καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων εβδομάδων, και πλέον βρίσκεται 15% χαμηλότερα από την τιμή της αύξησης. Πλησιάζει, αλλά απέχει ακόμα κατά 21%, στην τιμή της αύξησης και η Εθνική, ενώ αρκετά πιο πίσω από την τιμή της αύξησης (-39%) βρίσκεται η μετοχή της Πειραιώς, αν και επίσης έχει αποκομίσει μεγάλα κέρδη τις τελευταίες ημέρες. Η μετοχή της Τράπεζας Αττικής βρίσκεται στο -69% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Τριάντα «μνηστήρες» για το Hilton Αθηνών

Περισσότεροι από 30 είναι οι ενδιαφερόμενοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Alpha Bank για την πώληση του Hilton Aθηνών. Μεταξύ των επίδοξων αγοραστών της «Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του Hilton –στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 97,3% η Alpha– περιλαμβάνονται ξενοδοχειακές εταιρείες, διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες. Το επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους, προκειμένου να περάσει η διαδικασία στο τελικό της στάδιο.

Ενδιαφέρον για «κόκκινα» δάνεια σε… χαμηλή τιμή

Στο Λονδίνο βρίσκονται στελέχη τραπεζών, όπου έχουν επαφές με επενδυτές και διάφορα χαρτοφυλάκια, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Morgan Stanley. Στις επαφές που πραγματοποιούνται, ασφαλώς όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και την πορεία της αξιολόγησης, ωστόσο το θέμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, ενδιαφέρον είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ξένοι διαχειριστές ζητούν να μάθουν για το νέο πλαίσιο και τη δυνατότητα αγοραπωλησιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι τιμές με τις οποίες συζητούν δεν… ενθουσιάζουν τους εκπροσώπους των εγχώριων τραπεζών. Το αντίθετο. Με το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, η ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και έχει ανοίξει την όρεξη πολλών ορθόδοξων και… ανορθόδοξων χαρτοφυλακίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT