Προσπαθούν να τα βρουν ακόμη και στους… διαδρόμους

Προσπαθούν να τα βρουν ακόμη και στους… διαδρόμους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν γίνονται μόνο πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών. Συνεχίζονται και στους διαδρόμους, με τους δημοσιογράφους αλλά και τους τουρίστες να παρακολουθούν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο (φωτ.) και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να συζητούν μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή για αρκετά λεπτά. Το αντικείμενο της συζήτησης, πάντως, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, λαθραναγνώστες επιμένουν ότι αυτό που κοιτούσαν ήταν οι προτεινόμενες φορολογικές κλίμακες, χωρίς να γνωρίζουν όμως ποιανού η πρόταση ήταν υπό εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, ούτε η δημόσια συνομιλία ούτε εκείνες που ακολούθησαν εντός της αίθουσας δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επίτευξη συμφωνίας.

Ανακουφισμένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι προμηθευτές από τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και ειδικά σε ό,τι αφορά την εξαγορά του Βερόπουλου από τη Metro και τη συμφωνία του Μαρινόπουλου με τον Σκλαβενίτη, αλλά και το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου. Χαρακτηριστικό ήταν χθες το σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Αλ. Καραφυλλίδη: «Η κατάληξη στον Βερόπουλο και στον Μαρινόπουλο είναι πολύ καλό νέο». Ο λόγος; Η αποπληρωμή των οφειλών έχει ξεκινήσει, ενώ επιστρέφουν οι καταναλωτές στα μεγάλα αυτά δίκτυα, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις των προμηθευτών.

Εξελίξεις στην ΕΒΖ

Την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Δημήτρης Γιαννακίδης, καθώς διαφωνεί με το επιχειρησιακό σχέδιο που κατατέθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς και προβλέπει τη ρευστοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα δύο ζαχαρουργεία στη Σερβία. Ο κ. Γιαννακίδης, λένε οι πληροφορίες, είχε γνωστοποιήσει τη διαφωνία του στους αρμόδιους υπουργούς. Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για τις εξελίξεις στην ΕΒΖ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταθάκης έχει δηλώσει πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία με την πιστώτρια τράπεζα.

Σε αδιέξοδο οι επαφές για Softex και IMAΣ

Αρνητική κατάληξη είχαν οι χθεσινές τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας για τα εργοστάσια της Softex στην Αθήνα και της IMAΣ (θυγατρική της Continental) στον Βόλο. Αφενός στη Softex, όπου απειλούνται 200 θέσεις εργασίας, η διοίκηση ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι διακόπτει οριστικά την παραγωγική λειτουργία στο αντικείμενο παραγωγής χαρτιού.

Στην IMAΣ Α.Ε., όπου απειλούνται 138 θέσεις εργασίας, δεν πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση, καθώς δεν παρευρέθηκε η διοίκηση της γερμανικής θυγατρικής.

Συνάντηση Θ. Φέσσα με Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Μπίτσιος, όπως και αξιωματούχοι της Καγκελαρίας και του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από καιρό και εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο ΣΕΒ από τα τέλη του καλοκαιριού, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Το βασικό μήνυμα που ο κ. Φέσσας μετέφερε στον τσάρο της γερμανικής οικονομίας ήταν η κρισιμότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην Ελλάδα, που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι επενδυτικές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Φέσσας ενημέρωσε επίσης τον κ. Σόιμπλε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT