Λίστα με επενδύσεις που έχουν… «κοπεί»

Λίστα με επενδύσεις που έχουν… «κοπεί»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «εγκαίνια» της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Εργων έκρυβαν μια… δυσάρεστη (για τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών) έκπληξη. Το υπουργείο Υποδομών έσπευσε να αναρτήσει στην πύλη όλα εκείνα τα μεγαλεπήβολα έργα που κατά καιρούς εξαγγέλλει ο Χρήστος Σπίρτζης (φωτ.), αλλά «κόπηκαν» από τη λίστα Γιούνκερ ως μη ρεαλιστικά. Ετσι, οι επενδυτές που τυχόν χρησιμοποιήσουν τη νέα ηλεκτρονική πύλη για να βρουν ευκαιρίες στη χώρα μας θα διαβάσουν μεταξύ άλλων για τη… «σιδηροδρομική Εγνατία» με εκτιμώμενο κόστος 10 δισ. ευρώ (!), για τις τρεις φάσεις του μετρό της Αθήνας με ΣΔΙΤ (έργο που εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα αν θα το κατασκευάσει ως κλασικό δημόσιο έργο ή όχι), την ολοκλήρωση και εκμετάλλευση του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης «πακέτο» με την αναβάθμιση του λιμένα Ρόδου και άλλα. Οσο για τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής; Μάλλον έχουν μικρή σημασία.

Σχεδόν 81% ήταν το ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές τον φετινό Μάιο, ενώ οι υπόλοιπες 41 ΑΧΕΠΕΥ μοιράστηκαν το υπόλοιπο 19%. Η ψαλίδα μεγαλώνει και το Χρηματιστήριο εξελίσσεται σε μία κλειστή αγορά για λίγους, αφού είναι ξεκάθαρο ότι κάθε μήνα λιγοστεύουν οι εγχώριοι επενδυτές. Στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηριακών βρίσκονται και τρεις διεθνείς οίκοι. Η UBS Limited κατέλαβε την 5η θέση με ποσοστό 8,19% επί των συναλλαγών, στην 6η θέση βρίσκεται η Citigroup με ποσοστό 6,23% και στη 10η θέση συναντούμε την Credit Suisse με ποσοστό 4,17%. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Eurobank με ποσοστό 14,18%.

Νέο στέλεχος στην Energean Oil

O γεωφυσικός Τζέιμς Ευσταθίου αναλαμβάνει διευθυντής Ερευνας Υδρογονανθράκων στην Energean Oil & Gas, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο κ. Ευσταθίου είναι ένας πολύ έμπειρος γεωεπιστήμονας, με 35 χρόνια παρουσίας στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, ο οποίος εντάσσεται στην εταιρεία, αφού διετέλεσε παγκόσμιος διευθυντής Ερευνας (2014-2016) και διευθυντής Ερευνας (2012-2014) στη Mubadala Petroleum, όπου ήταν αρμόδιος για όλο το χαρτοφυλάκιο και τις νέες ερευνητικές δραστηριότητες. Πριν από τη Mubadala Petroleum, ο κ. Ευσταθίου είχε εργαστεί για λογαριασμό της Statoil στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως διευθυντής νέων δραστηριοτήτων του νορβηγικού κολοσσού στη Μέση Ανατολή.

Ενα ακόμη ξενύχτι για μία συμφωνία που έχει κλείσει

Στις 25 Mαΐου το Eurogroup ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (full staff-level agreement). Μία συμφωνία που προέκυψε ύστερα από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας. Μάλιστα, πολλές εξ αυτών των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνταν αργά το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, ακριβώς αυτό που συνέβη και την Τρίτη, όταν εκτάκτως αποφασίστηκε να γίνει τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών για το θέμα του ελέγχου που δεν είχαν κλείσει. Κατά τα άλλα, όμως, υπάρχει πλήρης συμφωνία!

Απόρρητη έκθεση της ΤτΕ το 2009 για τον εκτροχιασμό

Την ύπαρξη απόρρητης Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με ημερομηνία 6.10.09, η οποία χαρακτήριζε «εκτός πραγματικότητας» τα δημοσιονομικά στοιχεία που είχε αποστείλει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή λίγες ημέρες πριν στις ευρωπαϊκές αρχές, αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης (φωτ.). Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου Γιάννη Παπαδογιάννη, «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία, 1980-2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές», ο κ. Σαχινίδης αποκάλυψε ότι η έκθεση εκτιμούσε ότι το ταμειακό έλλειμμα θα έκλεινε το 2009 στο 15%, σημειώνοντας ότι «η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας είναι μη διατηρήσιμη». «Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας». Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα της απίστευτης κακοδιαχείρισης της περιόδου 2004-2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT