Πού να μην υπήρχε και «full» συμφωνία…

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο σαφώς κι αν αναγραφόταν στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup, η πραγματικότητα δείχνει ότι μόνον έτσι δεν ήταν. Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η Αθήνα πέτυχε πλήρη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (full staff level agreement) με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι αποκάλυψε χθες ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Διαφορετικά, θα είχε αποφασίσει χθες η ΕΚΤ την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver). Κίνηση η οποία έχει συνδεθεί εδώ και μήνες με την πλήρη ολοκλήρωση του ελέγχου. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες δεν επέτρεψαν την επαναφορά του waiver και το θέμα παραπέμφθηκε για αργότερα, όταν πραγματικά η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Μία νέα κατηγορία εισηγμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι μετοχές τους έχουν ανασταλεί προσωρινά έχει αρχίσει να σχηματίζεται στο Χρηματιστήριο. Ηδη από τις αρχές του έτους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –εκτός των 13 διαγραφών για εισηγμένες, οι περισσότερες εκ των οποίων πτώχευσαν– έχει αναστείλει προσωρινά τη διαπραγμάτευση των εξής μετοχών: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (1/3), Τηλέτυπος (8/3), Ντρουκφάρμπεν (29/3) ΑΕΓΕΚ (1/4), Συστήματα Μικροϋπολογιστών (1/4). Επίσης από την περυσινή χρονιά για άλλες δύο εισηγμένες έχει ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών τους. Πρόκειται για τη Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου (1/9/15) και την Altec (1/12/15).

Μείωση ELA κατά 1 δισ.

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ να αποτέλεσε ψυχρολουσία για το waiver, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος φρόντισε να υπάρξει μια κάποια θετική είδηση από το μέτωπο της ρευστότητας. Οπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε τη μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 68,1 δισ. ευρώ, έναντι 69,1 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα το όριο. Η μείωση του ανωτάτου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την υποχώρηση της αβεβαιότητας. Βέβαια, αυτή η «βελτίωση» είναι σχετική, καθώς οι καταθέσεις από τις αρχές του χρόνου μειώνονται.

Ετρεξαν να πληρώσουν οι μικροί οφειλέτες

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μικρών οφειλετών του Δημοσίου στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ούτε και οι ίδιοι πίστευαν ότι με μία απλή ειδοποίηση, με την οποία ενημερώνονταν ότι υπάρχει οφειλή ύψους από 30 έως 500 ευρώ, θα έβαζαν στα ταμεία του Δημοσίου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι οι μεγαλοοφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Απρίλιο μειώθηκαν σημαντικά, συγκριτικά με τους προηγούμενες μήνες. Αυτήν την εξέλιξη, όμως, κάποιοι τη θεωρούν συμπτωματική.

Προαιρετική ασφάλιση για εφάπαξ ζητεί ο ΔΣΑ

Την προώθηση της διαδικασίας μετατροπής του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών (κλάδος εφάπαξ) σε ΝΠΙΔ προαιρετικής ασφάλισης αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Η δυνατότητα δινόταν σε νόμο του 2002 (Ν. 3029, γνωστός και ως νόμος Ρέππα) και οι δικηγόροι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην άμεση σύνταξη αναλογιστικής μελέτης. Βέβαια, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος (Ν. 4387/2016, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου) προβλέπει την ένταξη του Ταμείου στο υπερεπικουρικό, στο οποίο προσαρτώνται πλέον και τα Ταμεία και οι κλάδοι εφάπαξ. Η απόφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι πλέον μόνο για τους δικηγόρους Αθηνών προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση, καθώς οι σύλλογοι Πειραιώς και Θεσσαλονίκης έχουν από το 2008 μετατρέψει τον κλάδο για το εφάπαξ τους σε προαιρετικής ασφάλισης. Κάτι αντίστοιχο είχε ζητηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο πριν από την ψήφιση του νόμου, όμως τότε οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν για τις εισφορές και δεν κατέθεσαν προτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT