Χαμηλά ο πήχυς για να ’μαστε σίγουροι

Χαμηλά ο πήχυς για να ’μαστε σίγουροι

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) για την εξέταση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί για να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έλαβε διορία 24 ωρών για να εκπληρώσει τις τελευταίες εκκρεμότητες. Αυτό –η παροχή τελεσιγράφου– δεν έγινε για πρώτη φορά. Αυτό που έγινε για πρώτη φορά ήταν ότι από την πλευρά της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι στόχος είναι η εκταμίευση να πραγματοποιηθεί πριν από τις 23 Ιουνίου (ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη Βρετανία). Αντιθέτως, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η δόση θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή για πρώτη φορά η κυβέρνηση εμφανίζεται πιο «συγκρατημένη» από τους δανειστές. Ή αποφάσισε να μη βάλει και πάλι ψηλά τον πήχυ, ώστε να περάσει από πάνω αυτή τη φορά, ή απλώς οι δανειστές δείχνουν για πολλοστή φορά ότι η συμφωνία έκλεισε για να μην είναι ανοικτή στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Τον φετινό Μάιο οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές προήλθαν από τις εξής χώρες: Νησιά Κέιμαν (εισροές 48,72 εκατ. ευρώ), Τσεχία (34,74 εκατ.), Νησιά Βερμούδες (17,12 εκατ.) και Γαλλία (8,10 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, τα ξένα χαρτοφυλάκια με τις περισσότερες πωλήσεις μετοχών προήλθαν από τις εξής χώρες: Ιρλανδία (-17,95 εκατ.), ΗΠΑ (-7,47 εκατ.), Νησιά Μάρσαλ (-4,21 εκατ.) και Ηνωμένο Βασίλειο (-2,24 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνολικά κεφάλαια 163,94 εκατ. ευρώ έχουν διοχετεύσει στο Χρηματιστήριο το πρώτο πεντάμηνο του 2016 τα ξένα χαρτοφυλάκια. Οι ξένοι παραμένουν αγοραστές για 8ο συνεχόμενο μήνα, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο.

Διαρκείς εξαγγελίες

Την κατάθεση στη Βουλή τριών νομοσχεδίων που θα συμβάλουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής ανακοινώνει κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά ότι τις επόμενες κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο στα καπνικά και τα καύσιμα, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και αυτό για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Σημειώνεται ότι και τα τρία νομοσχέδια θα έπρεπε, βάσει των δηλώσεων διάφορων υπουργών, να έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους. Οπως πάει, δεν αποκλείεται να κατατεθούν στη Βουλή το 2017!

Η αξιολόγηση καθυστερεί, οι μετοχές πιέζονται

Περίπου 15 ημέρες έχουν συμπληρωθεί από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όταν η αξιολόγηση σχεδόν έκλεισε, αλλά όλο και κάτι απομένει προκειμένου να κλείσει οριστικά! Πρόκειται για μια εικόνα που δεν κάνει περήφανο κανέναν, καθώς η χώρα φαίνεται –για άλλη μια φορά– ότι προσπαθεί να αποφύγει με νύχια και με δόντια να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε. Οπως είναι φυσικό, η κατάσταση επηρεάζει την αγορά: η μετοχή της Alpha υποχώρησε κατά 5,39%, της Eurobank -4,37%, της Πειραιώς -3,66% και της ΕΤΕ -2,42%. Με εξαίρεση την Alpha, οι υπόλοιπες διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Ανάπτυξη χωρίς χρήματα αλλά με υψηλούς φόρους

«Ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι 29%, ο ΦΠΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι 23%. Πρέπει να μειωθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό και το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τον ΕΝΦΙΑ». Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν ειπώθηκαν από κάποιον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, αλλά από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα επενδύσεων και εμπνευστή του νέου αναπτυξιακού νόμου, Λόη Λαμπριανίδη, ο οποίος καλείται να λύσει την εξίσωση πώς κανείς θα παράξει ανάπτυξη χωρίς χρήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος άλλωστε επικαλέστηκε, το έλλειμμα στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου τα χρόνια της κρίσης υπολογίζεται μεταξύ 79 και 120 δισ. ευρώ και ακόμη και αν αυτό δεν αποτελεί ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι για την αύξηση της φορολογίας, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT