Νέα μέλη στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς

Νέα μέλη στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας σημαντικών διοικητικών αλλαγών θα είναι ο Ιούνιος για τον oμιλο Πειραιώς. Αν και αλλαγές θα γίνουν σε όλα τα Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών, ωστόσο στην Πειραιώς αναμένεται και η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Χθες από την τράπεζα ανακοινώθηκε ότι, ύστερα από πρόταση της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων μελών Δ.Σ., εξέλεξε ως νέα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. τούς κ. Κάρελ ντε Μποκ και Αρνε Μπέργκρεν. Ο κ. Ντε Μποκ έχει εργαστεί στη Fortis και μέχρι πρόσφατα ήταν CEO της Dexia. Ο κ. Μπέργκρεν έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου. Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του νέου διευθύνοντος συμβούλου φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ληφθεί οι κρίσιμες αποφάσεις, ενώ, μεταξύ των υποψηφίων, περιλαμβάνεται και ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει θητεύσει στη Standard Chartered Bank.

Πιθανότατα φέτος να πολλαπλασιασθούν οι εισηγμένες που θα επιστρέψουν κεφάλαιο (είτε μέσω μερίσματος, είτε μετρητά) προς τους μετόχους τους. Το 2016 είναι η τελευταία χρονιά στη διάρκεια της οποίας τα μερίσματα θα φορολογηθούν με 10%, καθώς από το 2017 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 15%. Για τη χρήση του 2015, 37 εισηγμένες διένειμαν κεφάλαια προς τους μετόχους τους, αξίας 771 εκατ. ευρώ. Στατιστικά, το χειρότερο έτος της επταετούς ύφεσης (2008-2014) ήταν το 2013, με το συνολικό ύψος των μερισμάτων να φθάνει στα 563 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία κατεγράφησαν το 2007, φθάνοντας στα 4,486 δισ. ευρώ.

Ανοιξε το Taxis για επιχειρήσεις

Με μεγάλη καθυστέρηση άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας νομικών προσώπων, με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, ο οποίος θα είναι αυξημένος για τα κέρδη που είχαν το 2015, λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στο 29% από 26%. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα στείλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου, η καταβολή του φόρου γίνεται σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης (το αργότερο την επόμενη εργάσιμη από την ημερομηνία υποβολής).

Γερμανός ο εκλεκτός Τσακαλώτου για το ΤΧΣ

Τον Γερμανό Κρίστοφ Γκάμπριελ Μάετζε πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ο κ. Μάετζε διαθέτει τριακονταετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, έχοντας διατελέσει στέλεχος σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Commerzbank, στην Dresdner Bank και στην HypoVereinsbank (νυν UniCredit Bank AG) στη Γερμανία και στη Σιγκαπούρη. Από το 2007 έως το 2015 διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Commerzbank.

Στις 21 Ιουνίου η Γ.Σ. του ΣΕΒ με ομιλία Γιούνκερ

Στις 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, κατά την οποία θα διεξαχθούν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού και νέου γενικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου Θεόδωρου Φέσσα, πρόκειται να προτείνει την ανανέωση της θητείας του. Κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας Γ.Σ., εκτός του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, θα είναι και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (φωτ.). Mάλιστα, ο ΣΕΒ μετέφερε για φέτος την ημερομηνία διεξαγωγής της καθιερωμένης ετήσιας Γ.Σ. για τον Ιούνιο, αντί για τον Mάιο που γινόταν παραδοσιακά, για να διασφαλίσει την παρουσία του κ. Γιούνκερ σε αυτήν, καθώς τότε το επέτρεπε το πρόγραμμά του. Την απογευματινή εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT