Αισιόδοξος ύστερα από καιρό ο διοικητής της ΤτΕ

Αισιόδοξος ύστερα από καιρό ο διοικητής της ΤτΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι τελευταίες εξελίξεις «μάς επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία» διατύπωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Ράντεφ. Ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στη Βουλγαρία κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ράντεφ, όπου και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που αποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες στη βουλγαρική αγορά. Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε το απόγευμα και σε εκδήλωση του ομίλου Eurobank για την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας της θυγατρικής Postbank. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γεώργιος Μιχελής. Μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, καθώς και πρόεδρος της Postbank Γεώργιος Προβόπουλος, ενώ το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ομίλου Νικόλαος Καραμούζης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Ιωάννου.

Τυπική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Η Κομισιόν είχε ολοκληρώσει από την προηγούμενη ημέρα την έκθεση συμμόρφωσης από την οποία προέκυπτε ότι η Αθήνα είχε εφαρμόσει –επιτέλους– όλα τα προαπαιτούμενα. Ετσι, το EWG δεν είχε παρά να υιοθετήσει την έκθεση συμμόρφωσης, γεγονός που άνοιξε πλέον τον δρόμο της έγκρισης της δόσης από τα κοινοβούλια.

Η συνεδρίαση δεν αναμενόταν να έχει δυσκολίες (και πράγματι δεν είχε). Ετσι, στο Ελσίνκι δεν μετέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ενας σύμβουλος για τη ΡΑΕ

Στη συνδρομή συμβούλου για τον καθορισμό της κατώτατης τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ισχύος για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατέφυγε η ΡΑΕ. Επειτα από σχετικό διαγωνισμό επιλέχτηκε η εταιρεία Poyry, έναντι αμοιβής 20.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), η οποία είχε συνεργαστεί με τη ΡΑΕ και το 2012, όταν είχε εκπονήσει για λογαριασμό της μελέτη για την αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς. Η ΡΑΕ, με βάση τον νόμο 4389/2016, θα πρέπει να εκδώσει γνώμη για τη μεθοδολογία προσδιορισμού αλλά και την εξ αυτής κατώτατη τιμή των δημοπρασιών, βάσει της οποίας θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας.

Αστοχες συγκρίσεις, ενώ το πρόβλημα παραμένει

Στο υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα στην Καραγεώργη Σερβίας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η διακυβέρνηση δεν είναι ένας διαγωνισμός με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να εκδίδονται συνεχώς ανακοινώσεις που να εστιάζουν στο ότι επί Νέας Δημοκρατία δημιουργήθηκαν περισσότερα χρέη, ενώ σήμερα ο ρυθμός αύξησης των οφειλών των φορολογουμένων έχει περιορισθεί! Λίγος σεβασμός στους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν δεν βλάπτει. Ισως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να εστιάσει σε αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

Παρακολουθώντας τις οφειλές να αυξάνονται

Στη στήριξη του Δημοσίου, μέσω της πληρωμής λογαριασμών ύψους 260 εκατ. ευρώ που χρωστάει, ποντάρει η διοίκηση της ΔΕΗ για την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης. Αναλύοντας τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παναγιωτάκης, πάντως, θα δει ότι πολύ περισσότερα (περί τα 380 εκατ.) είναι οι οφειλές από επιχειρήσεις υψηλής τάσης. Επίσης, από το σύνολο των οφειλών μέσης και χαμηλής τάσης (1,75 δισ. ευρώ), περί τα 300 εκατ. θεωρούνται χαμένα αφού προέρχονται από επιχειρήσεις που έκλεισαν. Προφανώς, κάποια από αυτά τα 300 εκατ. θα είχε μαζέψει η ΔΕΗ –και αυτό δεν αφορά τον κ. Παναγιωτάκη αλλά τους προκατόχους του– εάν νωρίτερα είχε βγει με εκπτώσεις και διακανονισμούς. Μήπως αντί να περιμένει τη συνδρομή του Δημοσίου, να «μαζέψει» τίποτα και από τα 380 εκατ. της υψηλής τάσης, προσφέροντας και στις βιομηχανίες εκπτώσεις ως κίνητρο «συνέπειας» και ρύθμισης των οφειλών, πριν χρειαστεί να τα ξεγράψει εντελώς μαζί με τα άλλα 300 εκατ.;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT