Αθέτησαν υποσχέσεις, «έπαιξαν» με το Grexit

Αθέτησαν υποσχέσεις, «έπαιξαν» με το Grexit

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επανήλθε χθες στην πρότασή του για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ, έπειτα από το 2018, με άρθρο του στους Financial Times. Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η μείωση του στόχου έχει οικονομική και κοινωνική λογική. Επιπλέον δεν θίγει σε τίποτα τους δανειστές, αφού ακόμη και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα το χρέος παραμένει βιώσιμο με τις παρεμβάσεις που επί της αρχής έχει αποδεχθεί το Eurogroup. Σύντομα, εντός της εβδομάδας ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει και τη σχετική τεκμηρίωση στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Ο κ. Στουρνάρας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι δεν μασάει τα λόγια του. Υπενθυμίζει ότι το Eurogroup αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει το 2012 για την ελάφρυνση του χρέους και επισημαίνει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν το Grexit ως όπλο στη διαπραγμάτευση, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.

Νέα σημαντική μείωση του ορίου χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ αποφάσισε το ευρωσύστημα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση μέσω του ELA συρρικνώθηκε στα 64,81 δισ. στο τέλος Απριλίου από 66,88 δισ. που ήταν τον περασμένο Μάρτιο. Η μείωση αντανακλά τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας αλλά και την ενίσχυση της… αυτοπεποίθησης της ΤτΕ ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπροστά μας έχουμε μόνο θετικές ειδήσεις. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ είχε δημιουργήσει το περασμένο καλοκαίρι ένα εξαιρετικά μεγάλο όριο ELA, το οποίο πλέον είναι περιττό.

Πλήγμα λόγω προσφυγικού

Ανεπανόρθωτη ζημιά έχει υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Μαγνησία λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων της περιοχής. Τώρα φοβούνται για περαιτέρω απώλειες αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη χρησιμοποίηση ακινήτου ως «εφεδρεία» στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Πορταριάς, προκειμένου να λειτουργήσει hotspot. H Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλέγμα εκείνων των προορισμών οι οποίοι, λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, δεν βρίσκονται στην άμεση προτίμηση των τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί αδιανόητη τη λειτουργία hotspot σε τουριστικούς προορισμούς.

Με ρυθμούς χελώνας η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Ακόμα στο ΣΔΟΕ βρίσκονται 36.000 υποθέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν μεγάλη φοροδιαφυγή. Οπως και για πολλά άλλα ζητήματα (βλ. ηλεκτρονικές πληρωμές, αποδείξεις κ.λπ.), έτσι και γι’ αυτό η κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς την κατάθεση σχετικής διάταξης στη Βουλή, η οποία θα ορίζει τη μεταφορά των υποθέσεων στη ΓΓΔΕ. Μάλιστα, η κυβέρνηση στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έδωσε μάχη για να παραταθεί η περίοδος παραγραφής και να μη χαθούν έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο. Οπως φαίνεται, θα αναγκασθεί και πάλι να ζητήσει τον Σεπτέμβριο από τους θεσμούς νέα παράταση.

«Καταφέραμε να μιλάνε οι υπηρεσίες μεταξύ τους»

«Από πέρυσι υπάρχει συνεργασία συναρμοδίων υπηρεσιών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Καταφέραμε σε πρώτη φάση να μιλάνε μεταξύ τους, αυτό δηλαδή που θεωρείται αυτονόητο στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης (φωτ.) σε εκδήλωση για το λαθρεμπόριο στα αλκοολούχα ποτά. Λίγο αργότερα, στην ίδια εκδήλωση, φάνηκε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Ο κ. Τσιλιλής, της ομώνυμης ποτοποιίας, προέτρεψε τον υποστράτηγο κ. Μ. Πλουμή, διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, να αναζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μητρώο με τα πλήρη στοιχεία των αμπελουργών, για να δουν ποιοι κάνουν δήλωση συγκομιδής και ποιοι όχι, διαθέτοντας τα προϊόντα τους σε παράνομα αποσταγματοποιεία. «Εμάς δεν είναι δουλειά μας να ψάχνουμε το μητρώο. Εμείς είμαστε για να εφαρμόζουμε τους νόμους», ήταν η απάντηση του κ. Πλουμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT