Καραμπόλες ονομάτων έφεραν αναβολή της Γ.Σ.

Καραμπόλες ονομάτων έφεραν αναβολή της Γ.Σ.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράβε-ξήλωνε γίνεται για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, καθώς οι πάντες προσπαθούν να έχουν λόγο για την επόμενη ημέρα στην τράπεζα. Ασφαλώς τον πρώτο λόγο έχει το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών, που κατέχει το 57% της τράπεζας αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές επιμέρους δυνάμεις και τάσεις που θέλουν να συναποφασίσουν την επιλογή των νέων προσώπων. Ετσι ονόματα έρχονται και φεύγουν, ενώ τις τελευταίες ημέρες ενεργά έχει εμπλακεί και η κυβέρνηση. Ολα αυτά οδήγησαν στην αναβολή της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης για την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, οπότε και θα γίνουν οι αλλαγές στο Δ.Σ. της τράπεζας. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο χρόνος περνά και κρίσιμα ζητήματα, όπως η νέα διοίκηση και η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, παραμένουν σε εκκρεμότητα, τη στιγμή που η τράπεζα πρέπει να αλλάξει από… χθες!

Αλλες τρεις εισηγμένες αποτελούν παρελθόν για το Χρηματιστήριο, καθώς διεγράφησαν χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα το 2016 να έχουν διαγραφεί συνολικά 16 μετοχές. Οι εταιρείες που διεγράφησαν ήταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η 3η πιο παλαιά εισηγμένη (εισήχθη 6 Ιουνίου 1919). Οι άλλες δύο εισηγμένες είναι η Ατέρμων (εισήχθη 17 Μαρτίου 1999) και ο Εμπορικός Δεσμός (εισήχθη 26 Απριλίου 1990). Οι δύο τελευταίες αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα ρευστότητας και είχαν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης από το 2010. Να σημειώσουμε ότι βασικός μέτοχος του Ατέρμονα και του Εμπορικού Δεσμού είναι σημερινός ιδιοκτήτης δύο τηλεοπτικών συχνοτήτων της χώρας.

Επίκαιρο βιβλίο για το ασφαλιστικό

Επίκαιρο όσο ποτέ, με ισχυρά και επιστημονικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν την αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, κατά το πέρασμα των 10ετιών είναι το νέο βιβλίο των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ο τίτλος του βιβλίου «Η οδύσσεια του ασφαλιστικού – Αποδιάρθρωση, Σύγκρουση των Γενεών και μια Λύση» αποκαλύπτει τη βασική επιδίωξη των συγγραφέων να ερμηνεύσουν το τραυματικό παρελθόν της κοινωνικής ασφάλισης, να αναλύσουν τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή και των τριών μνημονίων και να προτείνουν μια νέα τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση για μια ισχυρή κοινωνική ασφάλιση.

Βαριές κατηγορίες για όσους εντοπιστούν

Με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος θα παραπεμφθούν όσοι εντοπισθούν από τον οικονομικό εισαγγελία κ. Ι. Δραγάτση να έχουν καταχρασθεί τα δάνεια που έλαβαν από το 2009 μέχρι και σήμερα και τα οποία έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας θέλει να διερευνήσει μόνο τα δάνεια που έλαβαν (άνω των 30 εκατ. ευρώ) και τα οποία δεν εξυπηρετούνται σήμερα και κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό. Στόχος, όπως αναφέρουν κύκλοι της εισαγγελίας, είναι να φέρουν τα κεφάλαια πίσω και να αποπληρώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Προκύπτουν προβλήματα με επιταγές σε δολάρια

Τα πρώτα προβλήματα με τις επιταγές που είχαν εκδοθεί σε αμερικανικό δολάρια και η αποδοχή των οποίων έπαυσε από τα τέλη Μαΐου, εκδηλώθηκαν ήδη στις τράπεζες. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, διαπιστώθηκε ότι εκτός από επιχειρήσεις, αρκετά φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν με τέτοιου τύπου επιταγές, τις οποίες σήμερα δεν μπορούν να εξαργυρώσουν. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοχοι αυτών των επιταγών θα επωμιστούν το κόστος για την επιστροφή τους, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 200 ή τα 500 ευρώ ανά τεμάχιο. Ηδη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα σε διεθνείς τράπεζες που εξαργύρωσαν παρόμοιους τίτλους, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της να αποσύρει τις επιταγές που διακινούνται διεθνώς. Η απόσυρση αποδίδεται στην αυστηρή πολιτική που εφαρμόζει η Αμερική για τον έλεγχο της διαδρομής του χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT