Σημαντική ενίσχυση απασχόλησης από τον τουριστικό κλάδο

Σημαντική ενίσχυση απασχόλησης από τον τουριστικό κλάδο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια είναι η συμβολή του τουριστικού τομέα τα χρόνια της κρίσης στη διατήρηση και στην ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης στη χώρα μας, όπως φαίνεται και από σχετικά στοιχεία που συγκέντρωσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτά, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 οι συνολικές αμοιβές για εργασία πλήρους απασχόλησης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 1,27 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η συνολική απασχόληση σε ημέρες αυξήθηκε κατά 9,5%, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων κατά 8,3%.

Βλάβη στην υποβρύχια διασύνδεση από την Ιο προκάλεσε διακοπή ρεύματος χθες στη 1 το μεσημέρι στη Φολέγανδρο και στη Σίκινο. Μέχρι αργά το απόγευμα, ο ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλλε προσπάθειες για να αποκαταστήσει την υποβρύχια διασύνδεση, ενώ έπειτα από σχετικό αίτημα της διοίκησής του η ΔΕΗ μετέφερε στα δύο νησιά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Ο ΔΕΔΔΗΕ με ανακοίνωσή του ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Φήμες για νέο επενδυτή στη Lamda

Φουντώνουν οι φήμες σχετικά με το ενδεχόμενο εισόδου νέου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development. Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού έχουν πυροδοτήσει έντονη κινητικότητα και στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου, καθώς εντός της εβδομάδας, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, υπήρξαν σημαντικές συναλλαγές. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, μεταξύ των αγοραστών φέρεται να είναι και η αλυσίδα των Αττικών Πολυκαταστημάτων, που έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη Lamda Development, έχοντας τοποθετηθεί και στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development (Golden Hall, The Mall Athens στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη). Στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development σήμερα συμμετέχουν οι Consolidated Lamda Holdings, με ποσοστό 51,88% και η BlackStone Group με ποσοστό 20,40%.

Τζάμπα πήγαν τόσα έξοδα για τις αποζημιώσεις των μελών που απαρτίζουν τις επιτροπές οι οποίες είχαν συσταθεί από το 2012 μέχρι σήμερα για τον διαγωνισμό που αφορούσε την ιχνηλασιμότητα των τσιγάρων. Ολα έχουν «παγώσει» και έχουν αναβληθεί, αφού αναμένεται νέα ευρωπαϊκή οδηγία από τις Βρυξέλλες, η οποία θα προβλέπει τις νέες προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Ελληνικό αίτημα συμμετοχής στην ΑIIB

Τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα μαζί με το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία θα καταθέσει αίτηση ένταξής της στην Asian Infrastructure Investment Bank (ΑΙΙΒ). Η επενδυτική τράπεζα, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, έχει ήδη μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια και εδρεύει στο Πεκίνο. Η πρώτη ετήσια συνέλευση της τράπεζας πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο πριν από λίγες ημέρες και σε αυτήν παρευρέθηκε και ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και πρόεδρος σήμερα του ΔΑΑ Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

H βούληση υπήρχε, αλλά δεν υποστηρίχθηκε

Η κυβέρνηση ανακαλύπτει από καιρού εις καιρόν ότι δεν αρκεί η βούληση. Πρέπει, αφού έχει τη βούληση να ασχοληθεί με το θέμα, και να βρει τρόπο να υλοποιήσει τη βούλησή της. Για παράδειγμα, συμφωνούσε με την υπαγωγή του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν αρκούσε. Επρεπε να βρει έναν τρόπο ούτως ώστε οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί να υποστηρίξουν το αίτημα χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία. Εκαναν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση τα κυβερνητικά στελέχη; Πιθανότατα όχι. Αρκέστηκαν να εκφράζουν έκπληξη, δυσαρέσκεια και να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT