Διαδικασία διευθέτησης με Επιτροπή Ανταγωνισμού

Διαδικασία διευθέτησης με Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαδικασία διευθέτησης φαίνεται ότι έχουν προσφύγει κάποιες από τις κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται στο γνωστό «καρτέλ», το οποίο κατηγορείται για νόθευση των διαγωνισμών δημοσίων έργων. Αν και η σχετική διαδικασία χαρακτηρίζεται απόρρητη, από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει ότι η σχετική διαδικασία διευθέτησης έχει ξεκινήσει. Και αυτό διότι αν και η ολομέλεια επρόκειτο να συνεδριάσει στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, πλέον στην ιστοσελίδα της Ε.Α., εκεί όπου αναρτάται το πρόγραμμα συνεδριάσεων, αναφέρεται ότι «θα οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης, ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας διευθέτησης». Αλλωστε η διαδικασία διευθέτησης, δηλαδή η μείωση των προστίμων κατά 15% για τις εταιρείες που παραδεχθούν την εμπλοκή τους και παραιτηθούν των ένδικων μέσων, θεωρείται ότι θεσπίστηκε με αφορμή το καρτέλ των κατασκευαστικών.

Οι αγορές μετοχών θα πραγματοποιήσουν τεράστια πτώση, που θα συναγωνίζεται τα μεγαλύτερα κραχ στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Ελβετός μεγαλοεπενδυτής Mαρκ Φάμπερ. «Πιστεύω ότι εύκολα μπορούμε να χάσουμε πέντε έτη κεφαλαιακών κερδών, το οποίο θα πήγαινε την αγορά πίσω περίπου 1.100 μονάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά δεν έχει στηριχθεί σε κανονικές αγορές αλλά σε επαναγορές μετοχών, εξαγορές και συγχωνεύσεις». Ο κ. Φάμπερ προειδοποίησε ότι «η υπερβολική ρευστότητα που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα».

Η μουσική στις καφετέριες

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας σε χθεσινή του ανακοίνωση διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις για την πιθανή ανεξέλεγκτη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνεπεία του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού των πόλεων. Η ανακοίνωση, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση της άδειας μουσικής, που μέχρι τώρα χορηγείται από τους κατά τόπους αρμόδιους δήμους.

Ξεκούραστη έρχεται η τρόικα στην Αθήνα

Τον Σεπτέμβριο τα στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας και εκείνα των δανειστών θα βρεθούν και πάλι σε κοινή αίθουσα για να διαπραγματευθούν σχετικά με το τι έχει γίνει από τον Ιούνιο που συναντήθηκαν για τελευταία φορά. Πέραν των διαφορετικών πολιτικών που θα επιδιώξει η κάθε πλευρά να προωθήσει για τα ανοικτά μέτωπα, θα υπάρχει και άλλη μία διαφορά μεταξύ των εκπροσώπων των δύο στρατοπέδων. Οι μεν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν ξεκουραστεί περίπου 10 ημέρες. Οι δε της τρόικας περίπου 40 ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η διαφορά δεν θα φανεί κατά τις πολύωρες διαβουλεύσεις.

Προειδοποίηση ΔΝΤ προς ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων

Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων καταθέσεων για τις τράπεζες θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέχρι σήμερα η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων είχε θετικά αποτελέσματα στην οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης, διότι βοήθησαν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και στην άνοδο της τιμής των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο για όλα υπάρχει όριο, αναφέρεται στη μελέτη του ΔΝΤ, με τους συντάκτες να προειδοποιούν ότι αν μειωθούν και άλλο τα επιτόκια καταθέσεων, θα πληγεί έτι περισσότερο η κερδοφορία των τραπεζών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χορήγηση δανείων και, τελικά, να υπονομευθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ο αντίλογος είναι ότι από τον Μάρτιο η ΕΚΤ ουσιαστικά πληρώνει τις τράπεζες για να χορηγούν νέα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT