Εν αναμονή διευκρινίσεων για το αφορολόγητο όριο

Εν αναμονή διευκρινίσεων για το αφορολόγητο όριο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ψάχνετε να βρείτε ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε το 2017 ή, διαφορετικά, ποιες αποδείξεις απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, μάταιος ο κόπος. Και αυτό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκδώσει τη σχετική απόφαση. Μπορεί το μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή την Κυριακή, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου. Αντίθετα, πολλοί φορολογούμενοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, προκειμένου να γνωρίζουν επ’ ακριβώς τι πρέπει να πράξουν από την 1η Ιανουαρίου. Το ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις που πρέπει να γίνουν από την 1η Ιανουαρίου στον καφέ, λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, μόλις χθες το απόγευμα αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (αν και φέρει ημερομηνία 22/12/2016) η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Mια σημαντική έρευνα, που η καταγραφή της ξεκίνησε την περίοδο 1994 – 1998, επί προεδρίας Μανώλη Ξανθάκη, ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του 2017. Η έρευνα διατρέχει και τα 140 χρόνια (1876 – 2016) λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που συμπληρώθηκαν φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα αποκαλύπτουν ότι και στις προηγούμενες περιόδους που το ελληνικό κράτος βρέθηκε στα πρόθυρα πτώχευσης υπήρξαν κοινά σημεία με το σήμερα, όπως οι εκδόσεις διαφόρων τύπων χρεογράφων από τις τότε εισηγμένες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στις μέρες μας με τα εταιρικά ομόλογα.

Περίπτωση μυθοπλασίας

Μυθεύματα χαρακτήρισαν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης όσα ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ο κ. Αντώνης Στεριώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε ότι ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ ζήτησε το «κεφάλι» του για την υπόθεση των VLTs σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος. Μετά τις δηλώσεις του κ. Στεριώτη, κύκλοι της αντιπροεδρίας έκαναν λόγο για κλασική περίπτωση μυθοπλασίας. «Δυστυχώς, στον χώρο του τζόγου ό,τι λέγεται εξυπηρετεί σκοπιμότητες», ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον κ. Δραγασάκη.

Οι δανειστές αμφισβητούν την επίτευξη των στόχων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε ορισμένες κατηγορίες φόρων έχει από τα τέλη Νοεμβρίου επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος για το σύνολο του έτους. Για παράδειγμα, από τον φόρο νομικών προσώπων είχαν εισπραχθεί στο ενδεκάμηνο 3,5 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 3,4 δισ. ευρώ. Το περίεργο είναι ότι, ενώ αυτά τα στοιχεία τα γνωρίζουν τα στελέχη των θεσμών, υπάρχουν κάποιοι στους κόλπους των δανειστών που συνεχίζουν να αμφισβητούν την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων φέτος, ακόμα και για τις περιπτώσεις που έχει επιτευχθεί ήδη ο στόχος.

Αυξημένες εμφανίζονται οι κρατήσεις για Κύπρο

Δεύτερη συνεχή χρονιά –στην ετήσια έκθεσή του για το 2017– ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Βρετανίας (ΑΒΤΑ) δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη λίστα με τους 12 επιλεγμένους προορισμούς για νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Η Ελλάδα δεν ήταν και στη φετινή λίστα του ισχυρού συνδέσμου με τους 12 επιλεγμένους προορισμούς, ενώ στη λίστα του 2015 εκπροσώπησε τη χώρα μας η Πελοπόννησος. Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος έχει 1.200 μέλη-επιχειρήσεις από τον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας, που πραγματοποιούν συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών στη Βρετανία 33 δισ. στερλίνες. Σε ό,τι αφορά το 2017, η έκθεση επισημαίνει ότι καταγράφεται ισχυρό κύμα έγκαιρων κρατήσεων για διακοπές στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Για τη φετινή σεζόν ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+23%), στην Ισπανία (+20%) και στην Κύπρο (+17%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT