Το ρεκόρ της… βραδυπορίας σε ολοκλήρωση ιδιωτικοποίησης

Το ρεκόρ της… βραδυπορίας σε ολοκλήρωση ιδιωτικοποίησης

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, λίγο πριν από την εκπνοή του 2016, η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Μία από τις πρώτες μικρές αποκρατικοποιήσεις που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 6 Μαρτίου του 2012 είχε πλειοδοτήσει, τον Ιανουάριο του 2013, η NCH Capital. Από τις αρχές του 2013 μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, επί τέσσερα δηλαδή παρά ένα μήνα έτη, η προσπάθεια αξιοποίησης μιας έκτασης 438 στρεμμάτων έχει προσκρούσει σε μύρια όσα εμπόδια, όπως είναι οι προσφυγές διαφόρων τοπικών φορέων, αλλά και ο απέραντος χρόνος που χρειάζεται για να αντιδράσει η ελληνική γραφειοκρατία. Και αυτά υπό συνθήκες βαθιάς κρίσης που θα έπρεπε να επιταχύνουν φυσιολογικά κάθε προσπάθεια που μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Αν και η Κασσιόπη αποτελεί ρεκόρ βραδυπορίας, ανάλογο χρόνο (τριών ετών κατά προσέγγιση), έχουν χρειαστεί και άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Οπως του ΟΛΠ ή των περιφερειακών αεροδρομίων και βέβαια του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Ελληνικού που δεν έχει καν ακόμα σαφή χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Αυτές είναι οι ταχύτητες της ελληνικής πραγματικότητας και τώρα πλέον το ξέρουν όλοι οι ξένοι επενδυτές. Εστω και έτσι, την Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τον σκοπό της αξιοποίησης του ανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα είναι 23 εκατ. ευρώ και το σύνολο της επένδυσης για την ανάπτυξη του ακινήτου υπολογίζεται στα 75 εκατ.

Σημαντική τόνωση για την εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία –όπου η ζήτηση τσιμέντου έχει επιστρέψει στο 1962– θα αποτελέσει η έναρξη εργασιών στο Ελληνικό. Οπως έχει υπολογισθεί από την κορυφαία εταιρεία του κλάδου, τον Τιτάνα, το συγκεκριμένο έργο μπορεί να απορροφήσει περίπου 300.000 τόνους τσιμέντου ετησίως. Mέγεθος εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνολική ζήτηση για το 2016 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 2,7 εκατ. τόνους. Θα μπορέσει, δηλαδή, από μόνο του το συγκεκριμένο έργο να ανεβάσει τα επίπεδα της εγχώριας ζήτησης κατά περίπου 11% ετησίως.

Προβλέψιμα και… μη

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που παραδοσιακά οι επιχειρήσεις κλείνουν τις θέσεις τους. Ανάλογα με το τι θέλουν να προτάξουν, κλείνουν τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, τραβώντας από τις καταθέσεις, μηδενίζουν ή αυξάνουν τα υπόλοιπά τους και στη συνέχεια τα ανατρέπουν. Ετσι τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν στις τράπεζες στα τέλη Δεκεμβρίου δεν αποτελούν ποτέ ασφαλές κριτήριο ούτε για την πορεία των καταθέσεων ούτε για την πραγματική εικόνα των επιχειρήσεων. Δεν ισχύει το ίδιο για τα νοικοκυριά, τα έκτακτα έσοδα των οποίων είναι μετρημένα και προβλέψιμα. Εκτός από το επίδομα των 600 εκατ. που πιστώθηκε, έχουν να λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 800 εκατ. όσοι τουλάχιστον είναι αγρότες και άλλα περίπου 800 εκατ., που υπολογίζεται ότι είναι το δώρο των Χριστουγέννων για όσους ακόμη το παίρνουν.

Τι σπίτια αγοράζουμε στη… Γερμανία

Τι είδους σπίτια προτιμούν να αγοράζουν οι Ελληνες στο εξωτερικό όταν αποφασίσουν να κάνουν –επενδυτικά– το μεγάλο βήμα; Η έως τώρα εμπειρία, κυρίως από τη Γερμανία, όπου παρατηρείται μια ιδιαίτερη κινητικότητα, κάνει λόγο κυρίως για μεταχειρισμένες κατοικίες σε μεγάλες πόλεις, όπως το Μόναχο και το Βερολίνο. Ωστόσο, την τελευταία διετία ορισμένοι έχουν κινηθεί και προς εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Δρέσδη και η Λειψία, δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στη Γερμανία, όπου οι τιμές παραμένουν πιο προσιτές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα νεόδμητο διαμέρισμα στο Βερολίνο στοιχίζει περίπου 3.300-3.400 ευρώ το τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ οι μεταχειρισμένες κατασκευές τιμολογούνται περίπου 25%-30% χαμηλότερα.

Ελληνικό ενεργειακό «άνοιγμα» στο Χιούστον

H άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενεργοποιεί εκ νέου παγωμένα projects έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό ίσως και λίγοι στο Χιούστον του Τέξας, την πρωτεύουσα της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, να έδωσαν προσοχή στην είδηση πως μια ελληνική εταιρεία μπαίνει στο παιχνίδι: Η MVU Brazos Corp, εταιρεία συμφερόντων της Μότορ Οϊλ (Ελλάς) Α.Ε., εξαγόρασε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ποσοστό 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Brookshire Salt Dome Project στις ΗΠΑ από την Texas Edwards Inc. Αν και η Texas Edwards είναι «ομόσταυλη» (είναι έμμεση θυγατρική της Vegas Oil and Gas Limited που με τη σειρά της ανήκει και αυτή στα συμφέροντα του ελληνικού ομίλου), η αναδιάρθρωση των συμμετοχών συνδέεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με την επανεκκίνηση του project. Tο Brookshire Salt Dome Project αποτελείται από μεταλλευτικά δικαιώματα, καθώς και δικαιώματα διενέργειας σεισμικών ερευνών σε έκταση 78 τετραγωνικών μιλίων βορειοδυτικά του Houston στο Texas των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα αγοράστηκαν με σκοπό την έρευνα για ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην εν λόγω περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT