Αισιοδοξία Παναγιωτάκη για την πορεία της ΔΕΗ

Αισιοδοξία Παναγιωτάκη για την πορεία της ΔΕΗ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ανησυχεί ο κ. Παναγιωτάκης (φωτ.) για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΔΕΗ το 2017, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. «Προσωπικά, παρά τις δυσκολίες, παραμένω αισιόδοξος γιατί πιστεύω τόσο στις δυνατότητες της ίδιας της Επιχείρησης όσο και στη βούληση του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, να παράσχει την αναγκαία στήριξη», τόνισε, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο στη συζήτηση που έχει ανοίξει εντός και εκτός συνόρων για το μέλλον της ΔΕΗ το 2017.

Οι δυνατότητες της επιχείρησης, πάντως, είναι «μετρημένες», αφού έχει αρχίσει να γράφει «κόκκινο» σε διάφορα μέτωπα. Οσο για την κυβερνητική βούληση στήριξης, αναμένουμε… Τα μέχρι τώρα μέτρα οδηγούν μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ήταν ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών που παρευρέθη σε πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση νέου έτους, όπου, παραδοσιακά, συνοδεύεται από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και από σύντομες ομιλίες των στελεχών της αγοράς για τους στόχους και τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά. Στη χθεσινή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου στον Βοτανικό, το φλουρί ήταν στο πρώτο κομμάτι της πίτας, που ήταν αφιερωμένο στον Χριστό. Ετσι, η αγωνία για το φλουρί έλαβε γρήγορα τέλος. Από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια ήταν το εξής: «Μακάρι να τελειώσει γρήγορα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για να επέλθει ηρεμία στην αγορά και να υπάρξει θετική ψυχολογία».

Ερευνα για τη διαφθορά

Να συμβάλουν με απλό τρόπο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, απαντώντας δηλαδή σε ένα ερωτηματολόγιο, καλούνται οι επιχειρήσεις. Πρόκειται για ενέργεια που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου γίνεται ηλεκτρονικά και η καταληκτική προθεσμία είναι η 16η Ιανουαρίου 2017. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Eκθεση Ανταγωνιστικότητας για το 2016, η διαφθορά αποτελούσε στην Ελλάδα τον έβδομο σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για το επιχειρείν.

Μειώνονται οι αφίξεις ξένων στα ελληνικά ξενοδοχεία

Πτωτικά κινήθηκαν οι αφίξεις των ξένων τουριστών στα ξενοδοχεία της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2016, ενώ οι αφίξεις των Ελλήνων παρουσίασαν αύξηση. Τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έρχονται να επιβεβαιώσουν τους τουριστικούς φορείς που διαπίστωσαν έγκαιρα ότι μεγάλο μέρος των αφίξεων από τις διεθνείς αγορές κατευθύνεται στις «γκρίζες» τουριστικές μισθώσεις των ακινήτων. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί στην ελληνική τουριστική αγορά η πτώση πάνω από μισό δισ. ευρώ που παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έως και τον περασμένο Οκτώβριο.

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για μετοχές τραπεζών

Με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των τραπεζών χθες, πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, και μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα έχει συνέχεια, ώστε το 2017 να αποτελέσει έτος ουσιαστικής ανάκαμψης για τις μετοχές του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 οι μέτοχοι των τραπεζών έχασαν τα χρήματά τους (για τρίτη φορά, καθώς η νέα ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε τιμές κοντά στο… 0,001 ευρώ και, ουσιαστικά, οι νέοι μέτοχοι ανέλαβαν τον έλεγχο των τραπεζών). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 έγινε σε ιστορικά χαμηλές τιμές, το 2016 ακολούθησε και νέα πτώση, με τις τιμές των τραπεζών να υποχωρούν σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες των τιμών της ανακεφαλαιοποίησης. Ετσι, μένει να δούμε αν το 2017 θα είναι το έτος της μεγάλης επιστροφής των τραπεζικών μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT