Μαζεμένοι λογαριασμοί για επαγγελματίες και αγρότες

Μαζεμένοι λογαριασμοί για επαγγελματίες και αγρότες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε έναν επιπλέον πονοκέφαλο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι –κυρίως δικηγόροι– αλλά και αγρότες, για τους οποίους αλλάζει άρδην το τοπίο στις εισφορές. Και αυτό, γιατί, βάσει του παλαιού, κατακερματισμένου συστήματος, κατέβαλαν με διαφορετική περιοδικότητα τις εισφορές τους. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, εντός του Φεβρουαρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές 3 μηνών (Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016 με το παλαιό σύστημα και Ιανουαρίου 2017 με το νέο). Τα πράγματα δυσκολεύουν για τους δικηγόρους, που εντός του 2017 πρέπει να πληρώσουν εισφορές και για όλο το 2016, ενώ οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν και το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Υπό τον φόβο κατάρρευσης των εσόδων στους αυτοαπασχολουμένους, ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος (φωτ.) δήλωσε χθες ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για να μην εφαρμοστεί κανένας διωκτικός μηχανισμός εις βάρος τους.

Απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2016 οι περισσότερες εγχώριες χρηματιστηριακές, λόγω μεγάλων ζημιών. Οι 36 που παραμένουν ενεργές είναι εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για μία αγορά της οποίας με δυσκολία ο ημερήσιος τζίρος φθάνει τα 60 με 70 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι πώς επιβιώνουν τόσες εταιρείες; Μία απάντηση είναι ότι οι περισσότερες είναι οικογενειακού χαρακτήρα και δεν απασχολούν επιπλέον προσωπικό, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες που είχαν μεσολαβήσει σε κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες και με το ποσό της προμήθειας μπορούν ακόμη να πληρώνουν μισθούς. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Euroxx κατέκτησε την πρώτη θέση τον Δεκέμβριο του 2016, με μερίδιο αγοράς 14,40%.

Μηδενικό ενδιαφέρον

Κανένα δικαίωμα αγοράς μετοχών (warrants) της Πειραιώς δεν ασκήθηκε κατά την 7η περίοδο άσκησής τους. Πρόκειται για τα warrants, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της 1ης ανακεφαλαιοποίησης και τα οποία απαξιώθηκαν πλήρως μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Η μη άσκηση των warrants είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς το αντίθετο θα ήταν πολύ περίεργο. Οι κάτοχοι των warrants είχαν το δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές της Πειραιώς στην τιμή των 201,45 ευρώ, όταν η μετοχή της χθες στο Χρηματιστήριο έκλεισε 0,224 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα για την Εθνική και την Alpha που είχαν εκδώσει warrants, καθώς μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση ουσιαστικά μηδενίστηκαν.

341 νέοι ελεγκτές επενδυτικών σχεδίων

Με 341 ελεγκτές εμπλουτίστηκε το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Πέραν των 341 επιτυχόντων υποψηφίων, υπάρχουν ακόμη και δεκάδες επιλαχόντες, με τους σχετικούς καταλόγους να διατηρούνται σε ισχύ για δύο χρόνια από τώρα. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι αν θα κατατεθούν πολλά και κυρίως σημαντικά, υπό την έννοια της δημιουργίας θέσεων εργασίας, επενδυτικά σχέδια, προκειμένου να ενισχυθούν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αιτήσεις για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγύης

Εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μέχρι τότε, μάλιστα, αναμένεται να έχει εκδοθεί και η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία, έπειτα από απαίτηση των δανειστών, θα υπάρχουν και προβλέψεις για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανελλαδική πλέον εφαρμογή του θεσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των τελευταίων υπαλλήλων από δήμους ανά την επικράτεια, καθώς το πρόγραμμα θα είναι πανελλαδικό και, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, θα καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους. Οσο για την πλατφόρμα, αυτή θα παραμείνει ανοικτή. Τουλάχιστον, για όσο διάστημα υπάρχουν ανάγκες. Κυρίως για όσο διάστημα υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT