Προσπάθεια υποβάθμισης της πραγματικότητας

Προσπάθεια υποβάθμισης της πραγματικότητας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υποβαθμίσει το θέμα της επίπτωσης της αυξημένης φορολογίας στις τιμές των καυσίμων, που εκτοξεύθηκαν στα ύψη, επιχείρησε χθες το υπουργείο Οικονομίας, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και το πώς διαμορφώνεται η τιμή στην αντλία. Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει την αγορά για έξαρση της κερδοσκοπίας και του λαθρεμπορίου, προαναγγέλλοντας εκπαίδευση ελεγκτικών αρχών από την αρμόδια υπηρεσία της Γ.Γ. Βιομηχανίας και ένα νέο χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2017 για την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος εισροών – εκροών που έπρεπε να λειτουργεί από το 2014… Οι διευκρινίσεις, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, δόθηκαν, προκειμένου «να προστατεύσει τους πολίτες από λανθασμένες εντυπώσεις και απλοϊκές συσχετίσεις των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου με την τιμή διάθεσης της βενζίνης». Επειτα από αυτό οι καταναλωτές δεν θα δυσανασχετούν που πληρώνουν τη βενζίνη μέχρι και 2 ευρώ το λίτρο…

Πριν ακόμη φτάσει ο χιονιάς, τρόμαξε τους Αθηναίους και τους παρεπιδημούντες την Αττική. Ειδικά εκείνους που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ορισμένοι, μάλιστα, ζήτησαν και άδεια να αποχωρήσουν νωρίτερα από τις θέσεις τους, μην τυχόν τους προλάβει καθ’ οδόν ο χιονιάς. Ετσι, στην ΕΚΧΑ Α.Ε., το γνωστό Κτηματολόγιο, οι συνδικαλιστές της εταιρείας αιτήθηκαν να αποχωρήσουν νωρίτερα από τη συνήθη ώρα αποχώρησης (17.00), προκειμένου ο χιονιάς να τους βρει καλά προφυλαγμένους στα σπίτια τους. Το ότι αύριο ξεκινά ένα τριήμερο, και με τη σημερινή ημιαργία μπορεί να καταστεί ένα τετραήμερο, ήταν απλή σύμπτωση.

Ξεπλήρωσε τον ELA

H Tράπεζα Κύπρου αποπλήρωσε την τεράστια χρηματοδότηση που είχε λάβει από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance), σχεδόν ένα έτος πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, και μπορεί πλέον να διανέμει και πάλι μέρισμα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. H κυπριακή τράπεζα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, βρέθηκε το 2013 στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όταν χρησιμοποίησε τις καταθέσεις πελατών της άνω των 100.000 ευρώ για τη διάσωσή της, καθιστάμενη το πρώτο παράδειγμα τραπεζικού bail-in («κούρεμα» καταθέσεων) στην Ε.Ε. Με τους μικρούς καταθέτες να φεύγουν, η Τράπεζα Κύπρου στάθηκε όρθια με τα έκτακτα δάνεια 11,4 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Λιγότεροι ξένοι έφτασαν με πλοία στην Ελλάδα

Με υψηλό αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο αριθμός των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό στην Ελλάδα με επιβατηγά πλοία για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο αριθμός των αποβιβασθέντων επιβατών εξωτερικού με πλοία στα ελληνικά λιμάνια το τρίμηνο που άνοιξε την τουριστική σεζόν του 2016 κατέγραψε πτώση κατά 28,5%, πέφτοντας κάτω και από τα νούμερα του 2014. Επίσης, πτώση κατά 23,3% παρουσίασε και ο αριθμός των τροχοφόρων εξωτερικού.

Οι πιθανοί διάδοχοι του Ντάισελμπλουμ

Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μοιάζει αβέβαιο, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ακούγονται δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν. Η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών, εξηγεί η εφημερίδα. Καθώς φαίνεται ότι ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος (PvdA), στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ, δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να διατηρήσει τη θέση αυτή. Ηδη ακούγονται δύο ονόματα για να αναλάβουν τη θέση του. Το πρώτο είναι του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και το δεύτερο του Σλοβάκου ομολόγου του Πίτερ Κάζιμιρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT