Ασφυκτική πίεση χρόνου για ΕΦΚΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά έχει πάρει η νέα διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που προσπαθεί πυρετωδώς να λύσει εντός ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος όλες τις ανεπάρκειες που παρουσιάζει το νέο σύστημα. Καθώς, μάλιστα, οι αντιδράσεις «ειδικών» και μη είναι έντονες, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σημείωναν χθες ότι η μετάβαση στην πλήρη λειτουργία του ΕΦΚΑ συνδέεται με την παράλληλη επεξεργασία σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής και μηχανογραφικής διακυβέρνησης, η οποία και εξελίσσεται… Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου, ενώ παραδέχονταν ότι στην τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης 1555 δεν δίνονται εξειδικευμένες πληροφορίες αλλά ενημέρωση για τις λειτουργίες και τα σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Ο χρόνος πιέζει και η 16η Ιανουαρίου δεν είναι μακριά, για να αποδειχθεί αν ο καπνός ήταν χωρίς… φωτιά.

Από το μηδέν άρχισε ξανά η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά το φιάσκο της πρώτης διαδικασίας, όπου επιλέχθηκε ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης. Η τοποθέτησή του δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αλλά ποτέ δεν ανέλαβε καθήκοντα, καθώς φαίνεται ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί με την Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου και άλλα δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Ετσι, η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή και πλέον οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις έως τις 22 Ιανουαρίου. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί δεν επιλέχθηκε κάποιος από τα στελέχη που είχαν λάβει μέρος στην πρώτη διαδικασία. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ λειτουργεί με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τις αρχές Ιουλίου του 2016.

Μητρώο Παραγωγών

Με πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ απειλούνται όσες εταιρείες κατασκευάζουν, μεταποιούν, επεξεργάζονται και διακινούν προϊόντα και δεν φροντίσουν να εγγραφούν έως τις 9 Φεβρουαρίου στο Μητρώο Παραγωγών. Tο πιστοποιητικό εγγραφής είναι αναγκαίο, προκειμένου να διατεθεί ένα προϊόν στην ελληνική αγορά για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς αλλά και για τη διακίνησή του μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού. Με την εγγραφή τους στο μητρώο, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η τήρηση των απαιτήσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα προμηθευθούν και τον αριθμό μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα παραστατικά που διακινούν.

Λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό

Τη μείωση των φόρων στον τουρισμό και τη μη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος τα στοιχεία που περιέχονται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ για την οικονομική επίδραση της υπέρμετρης φορολόγησης στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τον διπλάσιο ΦΠΑ που ισχύει για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, σε σχέση με τον αντίστοιχο ΦΠΑ σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Εως τα τέλη Ιανουαρίου ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Εως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες. Η αναδιάρθρωση θα αφορά παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες αλλά και άλλους ιδιώτες πιστωτές, καθώς και βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται οι παρακρατούμενοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ, τα ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT