Τα επενδυτικά σχέδια της Fluxys στην Ελλάδα

Τα επενδυτικά σχέδια της Fluxys στην Ελλάδα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει σχεδιάσει ακόμη τον δεύτερο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, οι επενδυτές, ωστόσο, σπεύδουν να δηλώσουν «παρών». Χθες, τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη (φωτ.) επισκέφθηκαν στελέχη της βελγικής Fluxys, για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική εταιρεία αλλά και για να βολιδοσκοπήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Ο Βέλγος διαχειριστής δικτύου είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού. Η Fluxys είχε εξετάσει τη συμμετοχή της και στον διαγωνισμό του 2012, από τον οποίο απείχε τελικά, αξιολογώντας, όπως εξάλλου και οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, το υψηλό ρίσκο της Ελλάδας τότε, καθώς κυριαρχούσε η αβεβαιότητα ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η βελγική εταιρεία κοινοποίησε με επιστολή της, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ και στα ΕΛΠΕ, ως μέτοχο του 35%.

Σημαντικά μειωμένη κατά 4,2 δισ. ευρώ ήταν η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «ακριβού» έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA. Οπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ενέκρινε τη μείωση του ορίου στα 46,5 δισ. ευρώ από 50,7 δισ. Η μείωση του ELA, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ιδιωτικών καταθέσεων. Σημειώνεται ότι ο ΕLA έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50 δισ. σε σχέση με το επίπεδο όπου είχε φτάσει στα μέσα του 2015, ωστόσο χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμη για τον μηδενισμό του, για να επιστρέψουμε, δηλαδή, εκεί όπου βρισκόμασταν στα τέλη του 2014.

Φαύλος κύκλος

Η υπερφορολόγηση βλάπτει τον τουρισμό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οδηγεί σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, σε χαμηλή απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, περιορίζει τις επενδύσεις ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σμίκρυνση της σεζόν. Ο φαύλος κύκλος κλείνει με μειωμένα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Κατά τον ΣΕΤΕ, οι επιπτώσεις από την υπερφορολόγηση πλήττουν κυρίως τους αδύναμους της τουριστικής αγοράς. Ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει να μην ισχύσει από τις αρχές του 2018 το τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα. Ακόμη όμως δεν έχει λάβει απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Βουλγαρικά κεφάλαια στη Χαλκιδική

Βούλγαροι επενδυτές στην Ελλάδα… Δεν είναι ανέκδοτο, αλλά αλήθεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, πλειοδότρια σε τέσσερα ακίνητα που δημοπρατήθηκαν στη Χαλκιδική (Νέος Μαρμαράς) είναι η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία Ultrastroy EOOD. Η εταιρεία πρόσφερε και για τα τέσσερα διακριτά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ 3,1 εκατ. ευρώ. Η πλειοδότρια εταιρεία έχει ιδρυθεί το 1999 και εδρεύει στη Σόφια. Δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών και, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η επένδυση στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής είναι η πρώτη εκτός Βουλγαρίας όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια.

Σε ρόλο συμβούλου της Κύπρου το ΔΝΤ

Χθες, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Τζ. Ράις προχώρησε σε μία από τις τακτικές ενημερώσεις του Τύπου. Μεταξύ άλλων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ παρέχει τεχνική βοήθεια προς την Κύπρο για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες με στόχο την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ παρέχει σε πάρα πολλές χώρες τεχνική βοήθεια, η οποία όμως έχει στόχο την ανάταξη των οικονομιών τους. Το ίδιο είχε πράξει, άλλωστε, και στην Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που δεν ήταν μέχρι χθες γνωστό είναι ότι κάνει το ίδιο και για γεωπολιτικά ζητήματα όπως το Κυπριακό. Ας ελπίσουμε ότι οι αναλύσεις και οι προτάσεις του Ταμείου για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι πιο προσεκτικές απ’ ό,τι στην αρχή του ελληνικού προγράμματος, που είχαν εκτιμήσει λανθασμένα τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT