Η Gazprom ενδιαφέρεται για τη χρήση του Tap

Η Gazprom ενδιαφέρεται για τη χρήση του Tap

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Gazprom να χρησιμοποιήσει και τον αγωγό Tap για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία δημοσιοποίησε για πρώτη φορά επισήμως χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ (φωτ.). Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου για το φυσικό αέριο στη Βιέννη, ενώ τις μετέδωσε το έγκυρο NaturalGasEurope. Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, μπορεί να διαθέσει επιπλέον ποσότητες έως και 100 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές. «Προκειμένου να φέρουμε αυτό το αέριο στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε πρόσθετες υποδομές, για τις οποίες εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρόκειται για τους αγωγούς Nord Stream 2 και Turkish Stream. Η χωρητικότητα αυτή δεν θα είναι αρκετή για να μεταφερθεί όλο το αέριο στην Ευρώπη και γι’ αυτό συζητάμε να χρησιμοποιήσουμε το σχέδιο Poseidon ή ίσως τον Tap», ανέφερε.

Μόνο με τη μετανάστευση θα λυθεί το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα. Τούτο φέρεται να είχε πει ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, το 2012, όταν τον επισκέφθηκε ο τότε πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος. Το περιστατικό αφηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στη συνέντευξη της ΓΣΕΒΕΕ για την παρουσίαση της ετήσιας έρευνάς της για τις συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη στην ελληνική πραγματικότητα και εφαρμόστηκε τις δεκαετίες 1950 και 1960.

Το μυστήριο με το δελτίο

Ενα ακόμη μυστήριο προστέθηκε στην υπόθεση της «Μαρινόπουλος». Στις 20 Ιανουαρίου 2017 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων (ΔΔΔ) Νο 9894, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δικαστική απόφαση για την εξυγίανση της εταιρείας. Χθες, το δελτίο αυτό και εκείνο της 16ης Ιανουαρίου 2017 είχαν «εξαφανισθεί» από την ιστοσελίδα. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση της απόφασης στο ΔΔΔ και στο Γενικό Εμπορικ ό Μητρώο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη άσκησης των τριτανακοπών της απόφασης. Το γιατί «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα το δελτίο και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στην υπόθεση μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Δεν ξεκίνησε το 2017 καλά για τις τράπεζες

Εν πολλοίς «χαμένο» θεωρούν οι τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης –πλέον η ολοκλήρωσή της στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται τον Φεβρουάριο– κρατάει τις τράπεζες και, φυσικά, την οικονομία καθηλωμένες σε χαμηλή πτήση. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ζητούμενο πια είναι να «πάρει μπροστά» η μηχανή της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο, διότι, άνευ ενός ευνοϊκού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι στόχοι του 2017 για την κερδοφορία, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την προσέλκυση καταθέσεων πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν.

Μειωμένες οι δημόσιες επενδύσεις το 2016

Μειωμένο κατά 462 εκατ. ευρώ έκλεισε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2016, καθώς οι δαπάνες για επενδύσεις περιορίστηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, η μείωση ήταν αποτέλεσμα των λιγότερων, κατά 546 εκατ. ευρώ, χρημάτων που δαπανήθηκαν για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομίας επιμένουν ότι δεν πρόκειται για κοινοτικά χρήματα που δεν απορροφήσαμε, αλλά για την εθνική συμμετοχή που είχε προβλεφθεί και η οποία είχε υπολογιστεί «φουσκωμένη» από δήμους και άλλους φορείς. Αντιθέτως, οι κρατικές δαπάνες για έργα που δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. υποτιμήθηκαν κατά 83 εκατ. ευρώ, και έτσι το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ έκλεισε αυξημένο στα 833 από 750 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, χωρίς ωστόσο να ισοσκελίσει τη διαφορά από τη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT