Προσφυγή ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για απόσχιση ΑΔΜΗΕ

Προσφυγή ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για απόσχιση ΑΔΜΗΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αγωνιστικό της προφίλ επιχειρεί να διασώσει η ΓΕΝΟΠ, μετά την τροπή που πήραν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου. Ετσι εξηγείται η όψιμη απόφαση προσφυγής της ομοσπονδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΔΕΗ και του Δημοσίου για το θέμα της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων και συνταξιούχων που έχει αναγνωριστεί με νόμο. Η ΓΕΝΟΠ εμφανίζει την απόφαση αυτή ως συνέχεια της απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Είναι γεγονός ότι, με εξαίρεση τις εντυπωσιακές παραστάσεις για την τιμή των όπλων, στις δύο πρώτες γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ για την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, η ΓΕΝΟΠ παρείχε πλήρη στήριξη στον Πάνο Σκουρλέτη. Τώρα, λίγο οι αντιδράσεις των τραπεζών, λίγο το ότι ο Μανώλης Παναγιωτάκης βγαίνει από αριστερά μετά την απομάκρυνση Σκουρλέτη, βλέπει την μπάλα να χάνεται…

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν οι χθεσινές εκλογές στον ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017. Ψήφισαν 21 μέλη του ΣΜΕΧΑ από τις 22 ιδιωτικές χρηματιστηριακές που δραστηριοποιούνται σήμερα στην εν λόγω αγορά. Την πρώτη θέση σε ψήφους έλαβε ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης (16 ψήφοι) της ομώνυμης χρηματιστηριακής και ακολούθησαν οι Νίκος Πετροπουλάκης (15), Βαγγέλης Χαρατσής (14), Παύλος Δεπόλας (14), Σπύρος Κυρίτσης (13), Τζουζέπε Τζιάνο (12 ψήφοι), Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (9) και Θανάσης Βλαχόπουλος (9), που είναι το όγδοο αναπληρωματικό μέλος.

Χαμηλότερα πρόστιμα

Σε μείωση των προστίμων, ακόμη και κατά 70%, για παραβάσεις στο υπαίθριο εμπόριο, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών είχαν ως συνεπακόλουθο και τη σημαντική μείωση των προσόδων των πωλητών υπαίθριου εμπορίου». Ως εκ τούτου, το αρμόδιο υπουργείο κρίνει αναγκαίο τον εξορθολογισμό των ποσών των διοικητικών κυρώσεων, «καθώς αυτές επιβάλλεται να υπακούουν στις διαμορφωθείσες νέες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία της χώρας, διατηρώντας παράλληλα την αποτρεπτική τους ισχύ».

Κάλεσμα Φρανκφούρτης σε ξένες τράπεζες

Στελέχη των ρυθμιστικών αρχών του χρηματοοικονομικού τομέα της Γερμανίας θα συζητήσουν με πάνω από 20 ξένες τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση μέρους τουλάχιστον της δραστηριότητάς τους στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τους σχεδιασμούς αυτούς, καθώς το χρηματοοικονομικό κέντρο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επιταχύνει τις προσπάθειές του να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες του κλάδου που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Λονδίνο μετά το Brexit.

Βεβαιότητα Κοντονή άνευ στηρίγματος

Αφοπλιστική ήταν η βεβαιότητα με την οποία χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (φωτ.) δήλωσε ότι «κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έγινε μέχρι σήμερα». Εκτός από τη βεβαιότητα για το τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο κ. Κοντονής ήταν εξίσου βέβαιος και για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, αφού διαβεβαίωσε ότι «σε αντίθεση με όσα ψευδή αναπαράγονται ανεύθυνα από ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει ούτε το 2017». Είναι βέβαια απορίας άξιον από πού προκύπτει αυτή η βεβαιότητα, στον βαθμό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που κατάργησε την προστασία ακόμη και για την πρώτη κατοικία, με εξαίρεση αυτούς που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Προφανώς ο υπουργός μιλάει όχι μόνο για λογαριασμό των τραπεζών, αλλά και για λογαριασμό χιλιάδων επαγγελματιών που οφείλουν σε άλλους και δεν καλύπτονται από κανένα νόμο και καμία διαβεβαίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT