Αύξηση χρεών, παρά τη ρύθμιση οφειλών

Αύξηση χρεών, παρά τη ρύθμιση οφειλών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2010 αναδεικνύεται έτος-σταθμός για την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέσα σε έναν χρόνο δημιουργήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ νέες οφειλές. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι η πορεία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ το 2011, 895 εκατ. ευρώ το 2012, 1,4 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014 και 824 εκατ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016. Ενόψει, μάλιστα, της νέας διαπραγμάτευσης για νέα ρύθμιση από το ΚΕΑΟ, χρήζουν προσοχής τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα χρέη αυξήθηκαν παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις οφειλών, που κάθε φορά παρουσιάζονταν ως η «τελευταία ευκαιρία»… Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των οφειλετών που έχασαν τις ρυθμίσεις προηγούμενων ετών είναι 66,1% για τη ρύθμιση του 2013, 77,2% για τη ρύθμιση του 2014, 82% όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και 52,8% για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. της Alpha Bank και εξέλεξε ως νέο μέλος του την κυρία Καρολίν Ντιτμάιερ, η οποία αντικατέστησε τον κ. Π. Αποστολίδη. Η κυρία Ντιτμάιερ κατέχει τους τίτλους του ορκωτού ελεγκτή, του ορκωτού λογιστή και του ορκωτού εσωτερικού ελεγκτή, έχει πιστοποιηθεί στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων και διαθέτει μεγάλη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Από το 2002 έως το 2014 ήταν επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου στον όμιλο των Ιταλικών Ταχυδρομείων (Poste Italiane Group). Προηγουμένως είχε εργαστεί στην ελεγκτική εταιρεία KPMG και στον όμιλο Montedison στη θέση του οικονομικού ελεγκτή και εν συνεχεία ως επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου.

Τα λεφτά είναι, τελικά, η αιτία…

Τα χρήματα είναι η αιτία για την «εξαφάνιση» των τελευταίων δελτίων δικαστικών δημοσιεύσεων από την ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών. Η στήλη είχε αναφερθεί στο θέμα στο φύλλο της 25/1/2017. Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, η δικαιολογία που δόθηκε σε δικηγόρους για τη μη ανάρτηση νέων ΔΔΔ αλλά και για την «εξαφάνιση» των τευχών της 16ης και 20ής Ιανουαρίου είναι ότι αποφασίστηκε να μην αναρτώνται και να είναι προσβάσιμα δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά να πωλούνται. Σημειώνεται ότι, έτσι κι αλλιώς, οι δικηγόροι πληρώνουν συνδρομή για να λαμβάνουν σε έγχαρτη μορφή τα ΔΔΔ. Μήπως η απόφαση συνδέεται με την υπαγωγή του ταμείου στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Γερμανοί εφοριακοί σε μεγάλες επιχειρήσεις

Εκπληκτοι έμειναν στο υπουργείο Οικονομικών, όταν έμαθαν ότι στη Γερμανία στις μεγάλες επιχειρήσεις η εφορία έχει τοποθετήσει μόνιμο προσωπικό. Για παράδειγμα, στα λογιστήρια των αυτοκινητοβιομηχανιών βρίσκονται καθημερινά εφοριακοί υπάλληλοι που ελέγχουν τις διαδικασίες. Μάλιστα, οι εφοριακοί αλλάζουν έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σχέση που μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα του γερμανικού Δημοσίου. Στην Ελλάδα πάλι, ακόμα και να θέλαμε, δεν έχουμε τόσους ελεγκτές να στείλουμε στις μεγάλες επιχειρήσεις και οι οποίοι να γνωρίζουν πώς γίνεται ο έλεγχος σε αυτές.

Αναζητείται το περιώνυμο σχέδιο για την ανάπτυξη

Ζητείται όχι μόνο ανάπτυξη αλλά και στρατηγική ανάπτυξης. Διότι αμφότερες αγνοούνται. Ο λόγος για το περίφημο «σχέδιο για την ανάπτυξη», για το οποίο είχαμε ακούσει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να το δούμε ποτέ, όπως άλλωστε και τώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο, προέβη σε μια καινοτομία: κατέστησε την ανάγκη για την κατάρτιση εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη μνημονιακή δέσμευση και τη συμπεριέλαβε στο τρίτο μνημόνιο. Δέκα μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση του σχεδίου αυτού δεν έχει παρουσιαστεί, πολλώ δε μάλλον εφαρμοστεί κάτι. Και καλά να δυσκολεύεσαι να εφαρμόσεις επώδυνα μέτρα του μνημονίου, όπως οι περικοπές συντάξεων, αλλά να δυσκολεύεσαι να καταρτίσεις και να εφαρμόσεις κάτι θετικό; Σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Χατζηδάκης (φωτ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT