Απίθανη η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 2,7%

Απίθανη η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 2,7%

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά απίθανη κρίνεται πλέον η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας με ρυθμό 2,7% το 2017. Την περασμένη Παρασκευή, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τριμηνιαία του έκθεση προειδοποίησε ότι «όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μία ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή (“σοκ”) που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση Ε.Ε. και ΔΝΤ (φωτ.)». Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για +2,7% εφέτος, σημείωσε ότι «είναι αβέβαιη και εξαρτάται από διάφορους συγκυριακούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι την καθιστούν περισσότερο ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά μία βάσιμη εκτίμηση». Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποίησε ότι «το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό». Παράλληλα, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, «ψαλίδισε» τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8% και με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα. Αν όμως, προειδοποίησε το ΙΟΒΕ, οι καθυστερήσεις έχουν συνέχεια και χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, τότε η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη ή ακόμα και αρνητική.

Ανοικτή γραμμή για καταγγελίες που θα αφορούν αποκλειστικά σε θέματα που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό νόμο πρόκειται να δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Στόχος, βεβαίως, είναι να προληφθούν φαινόμενα διαφθοράς και ει δυνατόν να εξαλειφθούν εντελώς στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων. Το παρελθόν είναι βεβαρημένο και τα κρούσματα πρόσφατα, μόλις του 2012.

Το γυμνάσιο δεν φθάνει

«Δεν μπορούμε πλέον να προσλαμβάνουμε εργαζομένους που έχουν απλώς τελειώσει τη βασική εκπαίδευση (Γ΄ Γυμνασίου), όπως ίσχυε μέχρι και τις αρχές του 2000, για θέσεις ανειδίκευτων εργατών». Αυτό δηλώνουν στη «Κ» επικεφαλής ελληνικών επιχειρήσεων με παραγωγικές μονάδες αναφορικά με την πληθώρα βιογραφικών που δέχονται, λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας σε νέες ηλικίες που ψάχνουν μια οποιαδήποτε θέση εργασίας. «Οι νέες γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια απαιτούν άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η πιο απλή θέση μπορεί να απαιτήσει να σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα στα αγγλικά στον μηχανικό του εργοστασίου όταν, για παράδειγμα, μπλοκάρει η γραμμή παραγωγής». Ετσι, πλέον οι εγχώριες θέσεις στη βιομηχανία, λόγω της τεχνολογίας, έχουν αναβαθμιστεί και απαιτείται μόρφωση σε θέσεις που παλαιότερα κάλυπταν και απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου.

Ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον

Κοινοπραξία ιδιωτικών κεφαλαίων στην οποία συμμετέχουν ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κάλαμος, o επίσης Ελληνοαμερικανός Αριστείδης Χαλικιάς, επικεφαλής της Ιntercontinental Real Estate, και ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος, από την ασφαλιστική εταιρεία Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης, είναι σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στη short list των υποψηφίων επενδυτών για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα φέρονται επίσης να βρίσκονται ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosun, το αμερικανικό fund Apollo, αλλά και άλλα τρία ακόμη κινεζικά funds, ενώ ηχηρή, όπως φαίνεται προς το παρόν, είναι η απουσία μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων.

Εκπλήξεις στη short list για Hellenic Seaways

Εκπλήξεις ενδέχεται να κρύβει η short list των υποψηφίων στον διαγωνισμό για το 44% της Hellenic Seaways, που πωλεί η Πειραιώς. Αν και τόσο η τράπεζα όσο και η σύμβουλος της για το project, Lazard, κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το who is who αυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην αγορά, όλοι ξέρουν πως «κατέβηκαν» οι Μινωικές Γραμμές, αλλά κάποιοι αναφέρουν και ότι μη δεσμευτική, ενδεικτική, προσφορά ενδέχεται να «κατέβασε» και η Attica Group. Από την ακτοπλοϊκή αναφέρουν πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Hellenic Seaways από κοντά αλλά δεν ενδιαφερόμαστε για την εξαγορά της». Δεν λένε, όμως, αυτές οι πηγές και ότι δεν ενδιαφέρεται η Fortress, που είναι μεταξύ των επενδυτών που στηρίζουν την Attica, σχολιάζουν στην αγορά… Κοντός ψαλμός αλληλούια. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να οριστικοποιηθεί το ρόστερ των υποψηφίων και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT