Καθυστερεί η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

Καθυστερεί η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων βρέθηκε χθες για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κριτική προήλθε από την τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη (φωτ.), η οποία, συνεπικουρούμενη από τον αναπληρωτή τομεάρχη Χρίστο Δήμα και την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, επισήμανε το γεγονός ότι 15 μήνες μετά την προκήρυξη των προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εξακολουθεί να καθυστερεί δραματικά. Την ίδια στιγμή, «μαύρο πρόβατο» στις απορροφήσεις αναδεικνύεται το πρόγραμμα αλιείας, που δεν κατάφερε να υποβάλει ούτε ένα ευρώ ως αίτημα πληρωμής, με αποτέλεσμα περί τα 24 εκατ. ευρώ που του αναλογούσαν ως προκαταβολή να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε εγρήγορση παραμένουν οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί όμιλοι στην Ελλάδα, καθώς χθες συμπληρώθηκαν 19 μήνες με capital controls (επιβλήθηκαν 29/6/2015) και το κλίμα στην οικονομία παραμένει επισφαλές. Μεταξύ των μέτρων που έχουν λάβει αυτό το 19μηνο είναι να διατηρούν επαρκή ποσότητα μετρητών στο εξωτερικό και άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και εκτενείς πιστωτικές γραμμές σε διεθνείς τράπεζες για να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών τους υποχρεώσεων. Οι τακτικές που μετέρχονται είναι: α) η ασφάλιση των πιστώσεων, β) η προείσπραξη σε μεγάλο βαθμό της αξίας των πωλούμενων προϊόντων και γ) η εξασφάλιση των απαιτήσεων μέσω ενεχυριάσεων σε αποθέματα των πελατών.

Κλείνουν τα «μπλοκάκια»

Συνωστισμός χθες στις περισσότερες εφορίες της χώρας, με εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες να κλείνουν τα «μπλοκάκια» τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, δεν προχώρησαν στη δημιουργία νέας επιχείρησης ή, διαφορετικά, δεν αναζήτησαν κάποιον άλλον τρόπο για να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η αιτία, βέβαια, της διακοπής δεν είναι άλλη από τα τσουχτερά ασφάλιστρα που καλούνται να πληρώσουν. Πάντως, ο νόμος επιτρέπει ακόμη στους φορολογουμένους να κλείσουν τα βιβλία τους με ημερομηνία 31/12/2016, με την καταβολή προστίμου 100 ευρώ. Λογιστές αναφέρουν ότι και τον Φεβρουάριο θα συνεχιστούν οι διακοπές.

Το σαρδάμ της κυρίας Χριστοδουλοπούλου

Τι Ξηρόκωστα, τι Ξηροτύρη. Η δημοσιότητα που δόθηκε το τελευταίο διάστημα στον διορισμό της Ουρ. Αικατερινάρη, κόρης της πρώην βουλευτού κ. Ασ. Ξηροτύρη, στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του υπερταμείου φαίνεται ότι μπέρδεψε την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ετσι χθες, όταν τελείωσε η συζήτηση επί της Εκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου (φωτ.) ευχαρίστησε τη γενική διευθύντρια κυρία… Ξηροτύρη. Πρόκειται, βεβαίως, για σαρδάμ, καθώς η γενική διευθύντρια της Ε.Α. ονομάζεται Διονυσία Ξηρόκωστα.

Μέρισμα 0,672 ευρώ ανά μετοχή από ΤτΕ

Στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου, μεταξύ άλλων, θα εγκριθεί και η καταβολή μερίσματος στους μετόχους 0,672 ανά μετοχή. Σημειώνεται για την ιστορία ότι η ΤτΕ το 2016 κατέγραψε κέρδη 1,092 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,079 δισ. ευρώ (ή το 98,8% του συνόλου) μεταφέρεται στο ελληνικό Δημόσιο, βάσει της ειδικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ κεντρικής τράπεζας και Δημοσίου. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τους θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας να υποστηρίζουν ότι η τράπεζα «ελέγχεται» από ιδιώτες μετόχους, ξένες οικογένειες και άλλα απίθανα, διότι, ως γνωστόν, με τη φαντασία πάμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Η υψηλή κερδοφορία της ΤτΕ οφείλεται κυρίως στις προμήθειες για τον ELA, δηλαδή στα υψηλότερα επιτόκια λόγω της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, που επιβαρύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT