«Καμπανάκι» Στουρνάρα για κρίση Ευρωζώνης και ευρώ

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για κρίση Ευρωζώνης και ευρώ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προειδοποίηση ότι η επόμενη κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το ευρώ απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Boston Consulting Group, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση στην Ευρωζώνη αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά κυρίως λόγω της δυναμικής επέμβασης της ΕΚΤ και προσέθεσε ότι σε επόμενη κρίση είναι αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι Γερμανία και Γαλλία αμέσως μετά τις εθνικές τους εκλογές πρέπει, λόγω του ειδικού πολιτικού τους βάρους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης. Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες, στην κατεύθυνση αυτή. Ο πρώτος πυλώνας προτάσεων περιλαμβάνει τη δημιουργία μέτρων άμεσης ενέργειας, ένα «κουτί πρώτων βοηθειών», για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης, τον επιμερισμό των κινδύνων (κυρίως με σημαντική χρηματική ενίσχυση του ESM) και τη βελτίωση των μηχανισμών σύγκλισης. Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζεται στις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και την εποπτεία και ο τρίτος πυλώνας προτείνει αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ευρώ με έμφαση την αυστηρή τήρηση των κανόνων μακροπρόθεσμα αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης εάν απαιτηθεί.

Δύο συγκεκριμένα πακέτα «κόκκινων» δανείων φέρεται να έχει στο wish list της η αμερικανική Apollo Management International, η οποία άμεσα ή μέσω θυγατρικών της, όπως η ισπανική Altamira, κινείται εδώ και καιρό διερευνητικά στο κομμάτι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών δανείων. To ένα πακέτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια από διάφορους κλάδους και το άλλο χαρακτηρίζεται αμιγώς ξενοδοχειακό. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα, ονομαστικής αξίας της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, με εξασφαλίσεις καλά ξενοδοχειακά ακίνητα.

Εικόνα σύγχυσης στο επιτελείο

Σε διευρυμένη σύσκεψη του πρωινού καφέ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, όπως πληροφορείται η στήλη, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τη δυσλειτουργική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ υπουργείων και υπουργών, καθώς μονομερείς δηλώσεις και ενέργειες για διάφορα ζητήματα δίνουν εικόνα σύγχυσης και ασυναρτησίας. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμαρτυρήθηκε ότι τον παρακάμπτουν και τον κατηγορούν για μνημονιακό, κατηγορία που απορρίπτει, ενώ λόγος έγινε (και εξακολουθεί να γίνεται) και για μεγάλο επικοινωνιακό έλλειμμα, το οποίο πρέπει να διορθωθεί.

Κλείνει η συμφωνία για Famar

Κοντά στο οικονομικό κλείσιμο βρίσκεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία για την υπαγωγή της φαρμακευτικής βιομηχανίας Famar υπό τον έλεγχο της Pillarstone. Η αρχιτεκτονική της αναδιάρθρωσης προβλέπει περαιτέρω χρηματοδότησή της με κεφάλαια της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, μεταβίβαση του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της Famar από τα συμφέροντα της οικογένειας Μαρινόπουλου στους πιστωτές (τις τέσσερις ελληνικές συστημικές και ένα fund) και αλλαγή του management.

Δύο πόλοι και ένα «αουτσάιντερ» στην ελληνική ακτοπλοΐα

Αναδιατάσσεται σταδιακά αλλά… νομοτελειακά ο νέος επιχειρηματικός χάρτης της ελληνικής ακτοπλοΐας γύρω από δύο κυρίως πόλους αλλά και ένα «αουτσάιντερ». Από τη μια πλευρά υπάρχει ο όμιλος Γκριμάλντι, που ελέγχει σε ποσοστό 95% τις Μινωικές. Ο εν λόγω δηλώνει πως θα επεκταθεί από τις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής στο Αιγαίο, είτε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της HSW, είτε προχωρήσει με οργανική ανάπτυξη και νέες ναυπηγήσεις και ναυλώσεις.

Από την άλλη υπάρχει η Attica Group, που έρχεται όλο και πιο κοντά με την ΑΝΕΚ και ένας εκ των πιστωτών της, η Fortress, βλέπει αρκετή αξία στον κλάδο, ώστε να ενδιαφερθεί και αυτή για τις εξελίξεις στην HSW. Ως αουτσάιντερ που, καθ’ ομολογίαν όλων των παικτών της αγοράς, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, εμφανίζεται η Seajets. Η ακτοπλοϊκή, που φέρεται να έχει ορισμένους κοινούς μετόχους με την Eagle Mind Shipping, η οποία διεκδικεί το 40,4% της HSW, ελέγχει πλέον στόλο 11 μεγάλων ταχύπλοων ακτοπλοϊκών και μάλλον εξετάζει την επέκτασή της από τις γραμμές των Κυκλάδων και την Κρήτη βορειότερα αλλά και δυτικότερα.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι παρακολουθούν τις ακτοπλοϊκές εξελίξεις, φέτος το καλοκαίρι (αλλά και τα αμέσως επόμενα) δεν θα πλήξουν. Η «ναυμαχία» μόλις τώρα αρχίζει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT