Yψηλής τάσης κόντρες στην ενέργεια

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις και εσωκομματικής κόντρας φαίνεται ότι έχει υπόθεση της απομάκρυνσης της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστές οι κακές σχέσεις των κ. Κορωνιωτάκη και Μπλανά με τον κ. Παναγιωτάκη, αλλά και η «ανυπακοή» τους προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη (φωτ.), αφού και οι δύο είχαν προσχωρήσει στο στρατόπεδο Σκουρλέτη και όλο αυτό το διάστημα ασκούσαν αντιπολίτευση στη διοίκηση της ΔΕΗ. Η αποκάλυψη για την αύξηση των αποδοχών τους στις 20.000 μηνιαίως και το αναδρομικό μπόνους των 200.000 ευρώ –ειρήσθω εν παρόδω, οι καθαρές αποδοχές του κ. Παναγιωτάκη είναι γύρω στις 2.300 ευρώ– έδωσε και την αφορμή να αποδυναμωθεί το στρατόπεδο Σκουρλέτη στην ενέργεια. Η παραίτηση-απομάκρυνση ερμηνεύεται από κάποιους και ως η απάντηση του στρατοπέδου Δραγασάκη – Σταθάκη – Παναγιωτάκη στις επιθέσεις του Πάνου Σκουρλέτη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη συμμετοχή δύο ξένων οίκων (UBS, Citigroup) στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηριακών εταιρειών με τις περισσότερες συναλλαγές, ολοκληρώθηκε ο φετινός Ιανουάριος. Η υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών στις 10 πρώτες χρηματιστηριακές είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν το 79,03% των συναλλαγών, ενώ οι υπόλοιπες 42 ΑΧΕΠΕΥ μοιράστηκαν μόλις το 20,97% των συναλλαγών. Την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών κατέλαβε η ιδιωτική εταιρεία Euroxx με μερίδιο συναλλαγών 15,86% και ακολούθησαν οι τρεις θυγατρικές τραπεζών: Eurobank (15,09%), Εθνική (11,95%) και Πειραιώς (8,97%). Ο ελβετικός οίκος UBS εμφάνισε μερίδιο αγοράς 4,91% και η Citigroup 3,76%.

Δάνειο 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Πολύ κοντά στη διασφάλιση του νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νέα δανειακή σύμβαση με τη ΔΕΗ ενέκριναν η Εθνική και η Alpha Bak, ενώ μέχρι τις 9 του μηνός αναμένεται να εγκριθεί και από τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Eurobank και Πειραιώς. Η νέα γραμμή πίστωσης αναμένεται να δώσει σημαντική οικονομική ανάσα στη ΔΕΗ, καθώς η ρευστότητά της βρίσκεται στο «κόκκινο» και πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ένα κοινοπρακτικό λήξης Φεβρουαρίου και ένα λήξης Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες, για να εγκρίνουν το νέο κοινοπρακτικό, ζήτησαν από τη ΔΕΗ πρόσθετες εγγυήσεις, τις οποίες η Επιχείρηση παραχώρησε.

Συνεχίζεται στη Βουλή η κατάθεση Κυριτσάκη

Μεθαύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η ακρόαση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), με αφορμή την έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης αρχής. Η προηγούμενη συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις καταγγελίες του κ. Κυριτσάκη περί προσπάθειας εκβιασμού της Ε.Α. από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, με στόχο να επηρεάζεται η προτεραιοποίηση εξέτασης των υποθέσεων. Στην ίδια συνεδρίαση έγιναν καταγγελίες και για εκβιασμό επιχειρήσεων. Η συνέχεια στη Βουλή αναμένεται, αν μη τι άλλο, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Συνεχής ροή πληροφοριών από ΣΕΤΕ για τον τουρισμό

Εναν κύκλο ενημέρωσης, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για θέματα που σχετίζονται με τις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό και τα τουριστικά έσοδα της χώρας (τρόπος συγκέντρωσης των στοιχείων κ.λπ.) ξεκίνησε χθες ο ΣΕΤΕ. Στην πρώτη του παρέμβαση επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το 2016 καταγράφηκε αύξηση των αφίξεων αλλά μείωση των εσόδων. Κατά τον Σύνδεσμο, αυτή η εξέλιξη δεν είναι πρωτοφανής, αφού, εκτός από το 2016, αναντιστοιχία εσόδων και αφίξεων παρατηρήθηκε το 2007, το 2010 και το 2012. Οπως υπογραμμίζει, μπορεί κανείς να βρει λογικά αίτια, αναφέροντας την παγκόσμια τάση μείωσης της διάρκειας των ταξιδιών και την εκτενή χρήση προσφορών κρατήσεων τελευταίας στιγμής για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος μειωμένων κρατήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2016, λόγω του μεταναστευτικού και της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της α΄ αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT