Στην Αθήνα ο επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ (φωτ.), για να εξετάσει σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τα βασικά ζητήματα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της «εις βάθους εξέτασης» της ενεργειακής πολιτικής των συμμετεχόντων κρατών που διοργανώνει το ΙΕΑ κάθε τέσσερα χρόνια. Η τελευταία εξέταση της Ελλάδος έγινε το 2011 και η επόμενη προγραμματίζεται για το διάστημα 3-7 Απριλίου. Στη διάρκεια της συνάντησης, στο ΥΠΕΝ, θα παρουσιαστεί και η έκδοση «World Energy Outlook 2016», που αποτελεί την κορωνίδα των εκδόσεων του IEA και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως επίσημη πηγή για τον σχεδιασμό, την ανάλυση και την επισκόπηση της ενεργειακής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οχι μόνο δεν επιστρέφουν καταθέσεις, όπως υπολόγιζαν οι τράπεζες για το 2017, εάν οι εξελίξεις ήταν θετικές, αλλά οι εκροές του Ιανουαρίου συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, λόγω της ανησυχίας και της αβεβαιότητας για την έκβαση της αξιολόγησης και την αναβίωση των φόβων περί Grexit. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τις τελευταίες εβδομάδες το δίκτυο δέχεται βροχή ερωτημάτων από καταθέτες για την κατάσταση, το αν και κατά πόσον είναι ασφαλείς οι καταθέσεις και για το ποιες εναλλακτικές υπάρχουν. Επιπλέον, μειώθηκε δραστικά η ανταπόκριση οφειλετών στις προτάσεις των τραπεζών για τη ρύθμιση υποχρεώσεων, καθώς οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τι θα γίνει πριν αποφασίσουν.

Ο MSCI «βλέπει» ξανά Αθήνα

Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των διεθνών δεικτών του MSCI (Morgan Stanley Capital International) θα ανακοινωθούν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2017, μετά το κλείσιμο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς της Wall Street. Ολες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2017 και θα ισχύσουν για το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος του 2017. Εντονες φήμες κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες στα χρηματιστηριακά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πιθανότητα να επανενταχθεί μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, με έντονο δείκτη εξωστρέφειας, στον MSCI Greece Standard.

Αντιμέτωπη με έλλειμμα φυσικού αερίου η ΔΕΗ

Νέος συναγερμός χτύπησε χθες για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, όταν η ΔΕΠΑ ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ότι το προγραμματισμένο για τις 11 του μηνός καράβι από την Αλγερία θα φθάσει στη Ρεβυθούσα με καθυστέρηση δύο ημερών. Το θέμα απασχόλησε μία ακόμη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς στη Ρεβυθούσα δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα φυσικού αερίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ κλήθηκε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να γυρίσει στο ντίζελ τις δύο μονάδες φυσικού αερίου σε Λαύριο και Κομοτηνή, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο το τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή.

Γκρίνια και εκνευρισμός στον Μυτιληναίο…

Η ανάκαμψη της τιμής της μετοχής της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, μετά την πτώση που ακολούθησε την ανακοίνωση της συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμινίου της Ελλάδος, της Protergia και της Protergia Thermo από τη Μυτιληναίος, φαίνεται ότι δεν έχει ηρεμήσει ακόμα όλους εκείνους τους ξένους θεσμικούς που έφεραν τον επικεφαλής του ομίλου σε πάρα πολύ δύσκολη θέση στο σχετικό Conference Call. Αιτία γκρίνιας και εκνευρισμού παραμένει για πολλούς η σχέση ανταλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός, οι τίτλοι της ΜΕΤΚΑ υποχώρησαν από τα 7,30 ευρώ στα 5,87, στη διάρκεια δύο έως τριών συνεδριάσεων. Τώρα έχουν επανέλθει κοντά στα 7 ευρώ, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών φαίνεται πως όχι. Κάποιοι έχασαν αρκετά λεφτά τότε… Μάλιστα, στο Conference Call που πραγματοποιήθηκε μετά την είδηση, ο κ. Μυτιληναίος προσπάθησε να πείσει όλους εκείνους που διαμαρτύρονταν, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη της συγχώνευσης αφορούν όλους και ότι είναι μεσοπρόθεσμα. Ομως ακόμα τα απόνερα «πάνε και έρχονται», ειδικά όποτε αρχίζει να κοκκινίζει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT