Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/12/17)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενοχη απόλαυση» προσφέρει ο Τσακαλώτος

«Οι ενίοτε φλογερές κοινοβουλευτικές αγορεύσεις του, στην ελληνική με αγγλική προφορά, έχουν γίνει η ένοχη απόλαυση των παρατηρητών της ελληνικής πολιτικής ζωής». Το καταλάβατε. Πρόκειται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο το δίκτυο ενημέρωσης Politico κατέταξε 20ό μεταξύ 28 προσώπων που εκτιμά ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη το 2018. Πέρα από την «ένοχη απόλαυση» που προσφέρει στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος, επιλέχθηκε καθώς είναι αυτός στον οποίο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Παρότι πρόκειται για έναν ακόμη αριστερό οικονομολόγο, χωρίς γραβάτα, ο Τσακαλώτος δεν είναι λαϊκιστής και έχει τρόπους, αναφέρει το δημοσίευμα, προβλέποντας ότι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει μέλλον αν η ελληνική οικονομία σταθεί στα πόδια της. Ο κ. Τσακαλώτος ταξιδεύει για Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Capital Link και να χτυπήσει το καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης στη Wall Street την Τρίτη.

Εργο Ερνέστου Τσίλλερ το μέγαρο του ΜΤΠΥ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, δηλαδή το εμβληματικό Μέγαρο Δεληγιώργη (Πινδάρου και Κανάρη 1), δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, θα είναι ανοικτό επί τρεις ημέρες. Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, το ΜΤΠΥ φιλοξενεί έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού, πορτρέτων από την Πινακοθήκη του (έργα των Ν. Λύτρα και Γ. Ροϊλού), ψηφιδωτών και άλλων έργων τέχνης σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης ενός κτιρίου που θεωρείται κόσμημα για το κέντρο της Αθήνας.

Η «Ελλάκτωρ» στο μετρό Θεσσαλονίκης

Στην αρχή, η εμπλοκή του κατασκευαστικού ομίλου στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν καθαρά σε συμβουλευτικό επίπεδο, παρότι όλοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. Ο λόγος για την «Ελλάκτωρ», που από χθες αποτελεί και τυπικά τον ανάδοχο για την κατασκευή της πρώτης φάσης του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς η ΑΕΓΕΚ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το έργο και την επιστροφή σε αυτήν των εγγυητικών επιστολών που είχε καταβάλει για την ανάληψή του.

Eνδιαφέρoν Golden Tree για Forthnet

Aλλος ένας ενδιαφερόμενος για τη Forthnet. Πρόκειται για την Golden Tree, μια επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται πάνω από 26 δισ. δολ. και είναι μέτοχος στη Wind Hellas. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της Golden Tree Asset Management LP είναι ανεξάρτητο από εκείνο της Wind, που έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Οπως και το ενδιαφέρον άλλων επενδυτικών επιχειρήσεων (Apollo Global Management, KKR Credia, Pillarstone κ.ά.) για τη Forthnet έχει καθαρά επενδυτικό (distress) και όχι στρατηγικό χαρακτήρα. Ενδιαφέρονται να αγοράσουν πολύ φθηνά και να πουλήσουν με κέρδος. Η Golden Tree είναι κάτοχος του 25% της Wind.

Θετική αξιολόγηση Moody’s για ΕΤΕ

Θετικά για την Εθνική Τράπεζα αξιολογεί η Moody’s την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Vojvodjanska Banka. Oπως αναφέρει σε έκθεσή της, η πώληση αποτελεί πιστωτικά θετικό γεγονός για την Εθνική, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντάς της να μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή της από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). Επιπλέον, σύμφωνα με τη Moody’s, η πώληση θα αυξήσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) κατά 44 μονάδες βάσης. Σε ό,τι αφορά τον ELA, η Moody’s εκτιμά ότι έως τα τέλη του χρόνου θα περιορίσει την εξάρτησή της στα 500 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και θα οδηγήσει στην ενίσχυση της κερδοφορίας της. Τέλος, η Moody’s αναφέρει ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα της επιτρέψει να απορροφήσει με μεγαλύτερη άνεση τυχόν πρόσθετες ζημίες που θα προκύψουν από τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT