Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/10/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις της ΕΤΕ για Εθνική Ασφαλιστική

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται ότι θα είναι η ερχόμενη για την Εθνική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από εξαντλητική αξιολόγηση που διήρκεσε πέντε περίπου μήνες και αφορούσε κυρίως την ικανότητα της Gongbao να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, η διοίκηση της ΕΤΕ φέρεται να είναι σε θέση να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την τύχη της μεγαλύτερης θυγατρικής της. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική εταιρεία έχει προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε περίπτωση που η προσφορά της Gongbao απορριφθεί η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να παρουσιάσει και το εναλλακτικό σχέδιο για την εταιρεία, η πώληση της οποίας έχει προβλεφθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να λάβει παράταση. Οι εναλλακτικές είναι συγκεκριμένες και μεταξύ αυτών είναι και η δημόσια εγγραφή, που είχε αναγγελθεί ήδη από τον Ιούνιο. Πλέον η επιλογή αυτή προσκρούει στο κακό κλίμα που υπάρχει στις αγορές και –υπό αυτές τις συνθήκες– η επιλογή αυτή είναι αμφίβολο εάν θα απέφερε και ικανοποιητικά έσοδα. Τελευταίο σενάριο αποτελεί η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού σε επόμενο χρόνο ή άμεσα, μια επιλογή που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη φορά η επιτυχία μπορεί να προεξοφληθεί.

Θα ήταν αντιδεοντολογικό να εμπλακεί

Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης επικοινώνησαν, μαθαίνουμε, με τον Γιάννη Στουρνάρα τη «μαύρη» Τετάρτη της επίθεσης στις τραπεζικές μετοχές, για να συζητήσουν το θέμα και τη δέουσα αντίδραση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης κρατήθηκε σκόπιμα και αυτοβούλως μακριά από οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος, καθώς θεωρεί ότι ως εποπτική αρχή των τραπεζών θα ήταν αντιδεοντολογικό να εμπλακεί. Ετσι απαντώνται τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σχετικά με την απουσία Στουρνάρα από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, μας μεταφέρουν οι πηγές μας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε αποκλεισμός του κεντρικού τραπεζίτη. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να τάχθηκε εναντίον της έκδοσης δικής του ανακοίνωσης, όπως του προτάθηκε, για να μη δώσει διάσταση σ’ ένα χρηματιστηριακό περιστατικό που ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητο και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε μια ρηχή αγορά, η οποία κυριαρχείται από short sellers και ανυπόστατες φήμες.

Μετά τον Γ. Σταθάκη και τον Δ. Παπαδημητρίου, ήρθε η σειρά ακόμη ενός υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναφερθεί θετικά στις περίφημες «εργαλειοθήκες ανταγωνισμού» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που πραγματοποίησε ο ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στον αριθμό των συστάσεων που έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η σημερινή κυβέρνηση υιοθέτησε και αυτές που εκκρεμούσαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Προ του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τις εργαλειοθήκες. Περασμένα, ξεχασμένα.

Υπογραφές για τα δάνεια προς τη ΔΕΗ

Τις δύο δανειακές συμβάσεις για την αναχρηματοδότηση των κοινοπρακτικών δανείων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ υπέγραψε την Παρασκευή η ΔΕΗ με τις τράπεζες. Η διοίκηση της ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η υπογραφή των συμβάσεων συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των τραπεζών προς την Επιχείρηση, η οποία, «ανεξάρτητα από τις συντονισμένες επιθέσεις σκοπιμότητας που δέχεται το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει το έργο της με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο και τη στρατηγική της». Προφανώς, ξεχνάει ότι έλαβε την… ψήφο εμπιστοσύνης αφού οι τράπεζες επέβαλαν αλλαγές στο επιχειρηματικό σχέδιο και πήραν τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT