Η Merrill Lynch «βαφτίζεται» BofA Securities

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επωνυμία «Merrill Lynch» φαίνεται πως θα περάσει για πάντα στην ιστορία. Θα ακολουθήσει, ώς ένα βαθμό τουλάχιστον, τη μοίρα της επωνυμίας αντίστοιχων κολοσσών, όπως οι Lehman Brothers και Bear Stearns, που έπειτα από μακρά ιστορία στη Γουόλ Στριτ «έσβησαν» εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Bank of America, που προ δεκαετίας εξαγόρασε τη Merrill Lynch, αποφάσισε τώρα να διαγράψει την επωνυμία Merrill Lynch από ορισμένες δραστηριότητές της.

Οι δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής της Bank of America εφεξής θα αποκαλούνται BofA Securities και μόνον ο τομέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα αποκαλείται στο εξής Merrill Lynch Private Wealth Management.

Η αλλαγή επωνυμίας θα συνοδεύεται και από ένα είδος λογότυπου, τo «τι θα θέλατε να σας προσφέρει η ισχύς;», που σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times υποδηλώνει ότι εφεξής η επενδυτική τράπεζα θα δίνει μεγαλύτερο βάρος στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

Προτού την εξαγοράσει η Bank of America, η Merrill Lynch φημιζόταν για την πανίσχυρη επενδυτική της αλλά και για την «ηχηρή αγέλη» των συμβούλων της επί χρηματοπιστωτικών θεμάτων. Κατέρρευσε, όμως, μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έχοντας παρουσιάσει ιλιγγιώδεις ζημίες από τις επενδύσεις της σε στεγαστικά δάνεια. Το 2007, έτσι, απέλυσε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Σταν Ο’Νιλ και τελικά την εξαγόρασε η Bank of America. Εκτοτε η Bank of America αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της εξαγοράς. Το 2012 κατέβαλε 2,4 δισ. δολάρια ως αποζημίωση σε μέτοχο που την κατήγγειλε ότι είχε αποκρύψει πληροφορίες για την κακή οικονομική κατάσταση της Merrill Lynch, αλλά και για τα μπόνους που είχαν δοθεί στα στελέχη αυτής.

Ωστόσο, όχι μόνον ενσωμάτωσε το Merrill Lynch στην επωνυμία της, αλλά και το διατήρησε επί μία δεκαετία. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις αντιστάσεις των στελεχών της επενδυτικής. Οπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ το Reuters, σε μεγάλο ποσοστό είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας και συχνά αισθάνονται υποχρεωμένοι να παραμείνουν πιστοί στην εταιρεία που τους ανέδειξε και στην οποία έχουν εργαστεί επί χρόνια.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ντάνι Σαρς, ο οποίος ειδικεύεται στην επιλογή και πρόσληψη ταλέντων στις εταιρείες συμβούλων χρηματοπιστωτικών, η έκλειψη της επωνυμίας της Merrill Lynch δεν έχει σχεδόν καμία σημασία εφόσον δεν πρόκειται να επηρεάσει την πλειονότητα των υποψηφίων που αναζητούν εργασία σε επενδυτικές τράπεζες. Ο ίδιος θεωρεί σημαντικό, εξάλλου, το γεγονός ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η επενδυτική Merrill Lynch Private Banking & Investmetn. Σύμφωνα, άλλωστε, με τους FT, το γεγονός ότι επιβίωσε έως τώρα η επωνυμία Merrill Lynch αποδεικνύει την ισχύ που είχε η επενδυτική εταιρεία. Οταν μια εταιρεία της Γουόλ Στριτ εξαγοράζει μια άλλη, συνήθης πρακτική της είναι να επιβάλλει τη δική της επωνυμία και να απομακρύνει της εταιρείας που εξαγόρασε έστω ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα. Με αυτή τη διαδικασία χάθηκαν από την τραπεζική αγορά ονόματα που άλλοτε έχαιραν γενικού σεβασμού, όπως τα PaineWebber, Smith Barney και Dean Witter που σήμερα δεν θυμάται σχεδόν κανένας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT