Πρόσθετοι δασμοί από Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολ.

Πρόσθετοι δασμοί από Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολ.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμιτίζοντας τη νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο ενώ δρομολογείται νέος γύρος διμερών επαφών για τον Σεπτέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι από 1ης Σεπτεμβρίου  θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Η επιβάρυνση αφορά ουσιαστικά όλες τις εναπομείνασες κινεζικές εισαγωγές στις οποίες δεν έχουν ώς τώρα επιβληθεί δασμοί. Η ημερομηνία που θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί συμπίπτει με τον χρόνο έναρξης του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών που σχεδιάζουν να εγκαινιάσουν τον επόμενο μήνα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του με μήνυμά του στο Τwitter, στο οποίο διευκρίνιζε ότι οι νέοι δασμοί δεν αφορούν τα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%. Εχει, όμως, προηγηθεί σειρά από tweets στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επιρρίπτει στο Πεκίνο την ευθύνη για το γεγονός ότι απέβησαν άκαρπες οι συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα στη Σαγκάη. Κατηγορεί συγκεκριμένα την Κίνα ότι αθετεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει να αρχίσει να αγοράζει περισσότερα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται σε δέσμευση που ανέλαβε το Πεκίνο πριν από ένα μήνα, όταν οι δύο πλευρές επιχείρησαν να συμφιλιωθούν για μία ακόμη φορά στο περιθώριο του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Είχε προηγηθεί το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι διμερείς επαφές τον Μάιο και οι κατηγορίες που αντήλλαξαν τότε οι δύο πλευρές. Είναι γεγονός ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών η Κίνα διέκοψε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα, όμως, με τα κρατικά  ΜΜΕ της Κίνας όπως το πρακτορείο Ξιν Χουά, από τη στιγμή που βελτιώθηκε το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και διεφάνη προοπτική νέου γύρου συνομιλιών, οι κινεζικές εταιρείες αύξησαν τις εισαγωγές σε σόγια, μπαμπάκι και σόγρουμ από τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις μομφές του Ντόναλντ Τραμπ, προφανώς δεν έχουν μείνει αναπάντητες από την άλλη πλευρά. Ειδικότερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «συνιστά στους άλλους να πάρουν το φάρμακο που ταιριάζει στη δική της αρρώστια»  και κάλεσε την αμερικανική πλευρά να επιδείξει «ειλικρίνεια» και «ακεραιότητα». Παράλληλα, η επίσημη εφημερίδα της κινεζικής ηγεσίας, η «Λαϊκή Ημερησία», κατηγορούσε με κύριο άρθρο της την Ουάσιγκτον ότι «ξεχνά πως υποσχέθηκε συνομιλίες επί ίσοις όροις και με αμοιβαίο σεβασμό». Παρά τις εκατέρωθεν μομφές, πάντως, μετά τη συνάντηση στη Σαγκάη το Πεκίνο είχε εκδώσει ανακοίνωση που χαρακτήριζε τις συνομιλίες εποικοδομητικές και εξέφραζε αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο.

Κάτι ανάλογο έκανε, χθες, με  το γνώριμο αντιφατικό στυλ του, πάντως, μετά τις αλλεπάλληλες κατηγορίες ο Αμερικανός πρόεδρος. Δηλώνει επίσης με tweet ότι ανυπομονεί  να συνεχίσει «τον θετικό διάλογο με την Κίνα για μια επιτυχημένη εμπορική συμφωνία»  και προσθέτει πως «οι μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι εξαιρετικές». Ωστόσο, η προσέγγιση στην Οσάκα τον περασμένο μήνα προκάλεσε μεν ανακούφιση στις αγορές, αλλά αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από οικονομικούς αναλυτές και πολιτικούς παρατηρητές. Οπως επισήμαναν όχι μόνον είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά δεν φαίνεται πιθανή μια σύγκλισή τους σε βασικά θέματα, καθώς διαφέρουν άρδην τα στρατηγικά συμφέροντά τους και η οπτική τους για τον κόσμο. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, άλλωστε, έχει θεωρηθεί στρατηγικό λάθος του προέδρου να εμπλέξει στη διαπραγμάτευση τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, αποκλείοντάς την από την αμερικανικά αγορά επικαλούμενος θέμα εθνικής ασφαλείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT