Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν ευνοϊκή τροπή για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη νομισματική κρίση της τουρκικής λίρας, την ύφεση της οικονομίας και τις ήττες που υπέστη στις δημοτικές εκλογές, η εισβολή στη Συρία φέρνει τον Ερντογάν πιο κοντά στον στόχο του να επαναπατρίσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.
Ο οικοδομικός πυρετός που θα ακολουθήσει ενδέχεται να ενισχύσει την τουρκική οικονομία, η οποία είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί ελάχιστα φέτος. Περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Μέσω της στρατιωτικής εισβολής ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να δημιουργήσει μια στενή ζώνη ελέγχου στη βόρεια Συρία και να στείλει εκεί αρχικά το ένα τρίτο των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα έχει θετικό πολιτικό αντίκτυπο στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν ηττήθηκε πρόσφατα στις τοπικές εκλογές και όπου ενισχύεται η αντιπάθεια προς τους Σύρους. Οι Τούρκοι πολλές φορές επαναλαμβάνουν το συνηθισμένο επιχείρημα πως οι Σύροι τούς κλέβουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στη Συρία κάπου θα πρέπει να μείνουν.
Η Αγκυρα σχεδιάζει να οικοδομήσει δεκάδες νέους οικισμούς στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό θα κοστίσει 27 δισ. δολάρια ή το 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT. Παράλληλα θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση για τον τουρκικό κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος είχε συνεισφέρει το 2018 το 7% του ΑΕΠ και αναπτυσσόταν με υψηλό ρυθμό χάρη στον εύκολο δανεισμό και στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τουρκία οδήγησαν σε συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κατά 13% σε ετήσια βάση.
Υπάρχει επίσης και πολιτικό κέρδος: οι εργολάβοι είναι σύμμαχοι του Ερντογάν από την εποχή που είχε προκαλέσει οικοδομικό πυρετό στην Κωνσταντινούπολη ως δήμαρχος, τη δεκαετία του 1990. Συνεπώς ακόμη και αν δεν λάβει ο Ερντογάν την οικονομική βοήθεια που ζητάει από διεθνείς οργανισμούς, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Ωστόσο ο Τούρκος ηγέτης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα είναι έντρομοι εξαιτίας της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να εγκαταλείψει τους Κούρδους πολιτοφύλακες που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που εξετάζει η αμερικανική Γερουσία περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ερντογάν στις ΗΠΑ και την επιβολή περιορισμών στη χορήγηση βίζας. Ωστόσο δεν έχουν «πραγματικά δόντια» και το ιστορικό της Ουάσιγκτον σχετικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι κακό.