Βάζει τέλος στη μείωση των επιτοκίων η Τουρκία

Βάζει τέλος στη μείωση των επιτοκίων η Τουρκία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα επαναλάβει την κίνηση του Ιουνίου. Η έβδομη συνεδρίαση, όπου και θα ληφθεί η σχετική απόφαση για το 2020 της τράπεζας, θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως εφέτος κατά μέσον όρο το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 8%. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η τράπεζα διατήρησε στο 8,25% το επιτόκιο, όντας στο 12% στην αρχή της χρονιάς και μειώνοντάς το σταδιακά έκτοτε. Το 2019, οπότε και ξεκίνησε η πορεία των περικοπών, βρισκόταν στο 24%. Ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Τουρκίας, πάντως, δηλώνει ότι δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια, δεδομένου ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, που ακολουθείται επί μήνες, έχει φέρει το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό κόστος δανεισμού σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα του μηδενός.

Ο κάποτε κραταιός αξιωματούχος, ο οποίος από το 2003 είχε συνεργαστεί στενά με πέντε πρώην διοικητές της τράπεζας, απομακρύνθηκε από τη θέση του πέρυσι τον Αύγουστο. Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ένα μήνα πριν θέσει εκτός τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, επειδή δεν προχωρούσε σε μείωση επιτοκίων. Σε συνέντευξή του ο Χακάν Καρά προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας του συνδυασμού των χαμηλών επιτοκίων, της αγοράς τίτλων από την κεντρική τράπεζα και της αναθέρμανσης των πιστώσεων. «Δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια νομισματικής χαλάρωσης τόσο υπό το πρίσμα της εγχώριας οικονομίας, όσο και ως προς το  διεθνές περιβάλλον», τόνισε. Οι διαδοχικές περικοπές του κόστους δανεισμού στη γείτονα χώρα, εννέα τον αριθμό, το έφεραν να βρίσκεται ανάμεσα στα χαμηλότερα του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διοχετεύουν πιστώσεις στον οικονομικό μηχανισμό, ενώ η Τράπεζα της Τουρκίας κάνει και αυτή ενέσεις ρευστού, αγοράζοντας ομόλογα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι μεταξύ όσων συμμετείχαν σε έρευνα του  Bloomberg τον Ιούνιο, προβλέπουν έτι χαμηλότερα επιτόκια έως την εκπνοή του 2020. Εντούτοις, οι δυσοίωνες προοπτικές για τον πληθωρισμό υποχρέωσαν την τράπεζα να μην επέμβει στα επιτόκια τον Ιούνιο πρώτη φορά επί Μουράτ Ουισάλ, η θητεία του οποίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Τον Ιούνιο φέτος ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε δεύτερη φορά στο 12,6% σε ετήσια βάση έναντι στόχου 7,4% – η εξέλιξη αποδίδεται στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω κορωνοϊού, που ενίσχυσαν και τις τιμές τροφίμων. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT