Νέο λογιστικό σκάνδαλο στη WorldCom

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. Νέα λογιστικά λάθη, που αφαιρούν αυτή τη φορά 3,3 δισ. δολάρια από την κερδοφορία του, αποκάλυψε χθες ο χρεωκοπημένος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός WorldCom Inc, σχεδόν διπλασιάζοντας σε άνω των 7 δισ. δολαρίων το συνολικό ποσό που έφερε στο φως το πρόσφατο σκάνδαλο με επίκεντρο την εταιρεία. Οπως ανακοίνωσε η WorldCom, σε εσωτερικό λογιστικό έλεγχο ανακαλύφθηκε ότι επιπλέον κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων είχαν καταγραφεί κατά λάθος στα βιβλία της από το 1999 ως και το πρώτο τρίμηνο του 2002. Εως χθες, είχαν γίνει γνωστές μόνο οι δαπάνες ύψους 3,85 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει η εταιρεία ότι είχε καταγράψει λανθασμένα ως μακροπρόθεσμες κεφαλαιακές επενδύσεις, συγκαλύπτοντας ζημίες που ξεκίνησαν από το 2001.

H κλιμακούμενη κρίση στη WorldCom θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κάμψη των χρηματιστηριακών αγορών, που έχουν σημειώσει σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες. Το κύμα των λογιστικών σκανδάλων, αρχής γενομένης από την πτώση του ενεργειακού κολοσσού EnroCorp, το περασμένο φθινόπωρο, και στη συνέχεια με υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τις Global Crossing, Tyco International και Adelphia Communications, έχει προκαλέσει σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης στις αμερικανικές επιχειρήσεις. H κρίση έχει επίσης οδηγήσει στη σύλληψη αρκετών υψηλά ιστάμενων στελεχών, με την κατηγορία της απάτης. Σε ό,τι αφορά την ίδια τη WorldCom, τα λογιστικά λάθη που αρχικά ανακοίνωσε οδήγησαν στη διατύπωση κατηγοριών για απάτη κατά της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τον Ιούνιο, για απόκρυψη ζημιών ύψους 1,22 δισ. δολαρίων σε διάστημα 15 μηνών, από το 2001. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Τον Απρίλιο, ο τότε διευθύνων σύμβουλός της, Μπέρνι Εμπερς, παραιτήθηκε υποκύπτοντας στις πιέσεις από τα τεράστια χρέη της εταιρείας, την κατάρρευση της τιμής μετοχής και τα ερωτήματα σχετικά με τις πιστώσεις περίπου 408 εκατ. δολαρίων που είχε λάβει από τη WorldCom.

H υπ’ αριθμόν 2 αμερικανική παροχέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανακοίνωσε επίσης ότι μπορεί να παραγράψει 50,6 δισ. δολάρια σε φήμη και πελατεία και άλλα άυλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και ότι μπορεί να προχωρήσει σε εκ νέου αποτίμηση της αξίας των ακινήτων, των εργοστασίων και του εξοπλισμού της. Μια τέτοια επιβάρυνση θα είναι μικρότερη μόνο από τα 54 δισ. δολάρια της AOL Time Warner κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Θα είναι επίσης, σχεδόν ίσου μεγέθους με το ΑΕΠ της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για το 2001, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Η ανακάλυψη νέων λογιστικών προβλημάτων δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η WorldCom είχε ήδη ανακοινώσει ότι ερευνούσε τα βιβλία της ως και από το 1999. H ίδια η εταιρεία υπόκειται σε έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Τα 3,3 δισ. δολάρια είναι κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. H WorldCom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ν’ αναθεωρήσει «όσο το δυνατόν καλύτερα» τα οικονομικά στοιχεία της για το 2000. Αρχικά, είχε εκδηλώσει την πρόθεση ν’ αναθεωρήσει μόνο τα στοιχεία του 2001 και το πρώτου τριμήνου του 2002. Επιπλέον, έχει ήδη ζητήσει από τη λογιστική εταιρεία KPMG να ερευνήσει τα βιβλία της του 1999 για λογιστικά προβλήματα. Σημειωτέον ότι η λογιστική εταιρεία Αnderse-η ίδια εταιρεία που αναθεώρησε τα βιβλία των Εnroκαι Global Crossing- χειριζόταν τον έλεγχο των βιβλίων της WorldCom ως τον Μάιο του 2002.

H WorldCom έχει δεσμευθεί ότι δεν θα διακόψει τη λειτουργία των δραστηριοτήτων της στην τηλεφωνία και το Internet, παρά τις σχετικές φήμες. H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί να φροντίσει πως, αν η εταιρεία σχεδιάζει να πράξει κάτι τέτοιο, θα της ζητήσει να διατηρήσει τις δραστηριότητες ανοιχτές προσωρινά, ώσπου οι πελάτες να μπορέσουν να βρουν νέα υπηρεσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT