ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας που έριξαν στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ η κυβέρνηση Ομπάμα και η κεντρική τράπεζα (Fed) επενδύονται στις τραπεζικές μετοχές της Wall Street, είχε επισημάνει πολλές φορές η στήλη. Αυτό, ακριβώς, επιβεβαιώνει και η εντυπωσιακή άνοδος των τραπεζικών μετοχών. Ο δείκτης του χρηματοοικονομικού τομέα της Wall, που περιλαμβάνει συνολικά 80 τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις και επενδυτικές εταιρείες, κατέγραψε από το ναδίρ της 6ης Μαρτίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, αλματώδη άνοδο της τάξεως του 97%!

Στις 6 Μαρτίου ο δείκτης είχε βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα 17 ετών, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος με τις θεόρατες ζημίες του 1,5 τρισ. δολ. που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο το χρηματοπιστωτικό κραχ μετά το σκάσιμο της φούσκας των στεγαστικών subprime δανείων της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ. Η ιδιαίτερα σημαντική ανάκαμψη των τιμών των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δημιούργησε μία νέα χρηματιστηριακή αξία ύψους 12 τρισ. δολαρίων, ιδιαίτερα πολύτιμη κυρίως για τις τράπεζες. Τώρα, οι 10 κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες μπορούν να επιστρέψουν τα δανεικά. Εχουν αποφασίσει να επιστρέψουν τα χρήματα ύψους 68,3 δισ. δολαρίων των Αμερικανών φορολογουμένων που έχουν δανειστεί από το κράτος για να σωθούν. Αρκετές είναι οι τράπεζες που χρησιμοποίησαν τα κρατικά σωσίβια για να διασωθούν και τώρα θέλουν να απαλλαγούν για να γλιτώσουν (αυτή τη φορά) από την κυβερνητική επιτήρηση.

Οι 19 ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ δανείστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του περίφημου TARP (όπως αποκαλείται το πακέτο διάσωσης των τραπεζών ύψους 700 δισ. δολ.) περισσότερα από 200 δισ. δολ. Ομως, τους επιβλήθηκαν αυστηροί όροι πάνω σε διοικητικά θέματα και ειδικότερα στις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών. Αυτός ο παρεμβατικός ρόλος της κυβέρνησης εξελίχθηκε σε βρόχο για τις τράπεζες και οι διοικήσεις τους επιζητούσαν διακαώς να επανέλθουν στην παλαιά τάξη πραγμάτων. Μεταξύ των 10 τραπεζών συμπεριλαμβάνονται οι: J.P. Morgan, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon, U.S. Bancorp, American Express, BB&T Corporation, Capital One Financial, State Street Corporation, η Morgan Stanley και η Northern Trust. Ηδη για 22 μικρές περιφερειακές τράπεζες έχει επιτραπεί να επιστρέψουν 1,9 δισ. δολ. Αντίθετα, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo θα εξακολουθούν να στηρίζονται στα δισεκατομμύρια κρατικά κεφάλαια. Αλλά οι πληγές που άνοιξαν από τα κορυφαία τραπεζικά θύματα της κρίσης -Lehman Brothers, Merrill Lynch, Bear Stearns, Washington Mutual και Wachovia- που είτε αφέθηκαν να χρεοκοπήσουν είτε πουλήθηκαν για ψίχουλα, άρχισαν να κλείνουν.

Παράλληλα, οι επενδυτές ανακάλυψαν εκ νέου την Κίνα… Οι κινεζικές τράπεζες εξελίσσονται ταχέως στις μεγαλύτερες του κόσμου, προσελκύοντας αφειδώς το χρήμα. Από τις αρχές του έτους, ο σύνθετος δείκτης των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 68%! Ο δείκτης έκλεισε προχθές στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών, στις 3.060 μονάδες. Η Σαγκάη έχει πλέον ανακάμψει στο ήμισυ των 6.092 μονάδων, που ήταν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του δείκτη τον Οκτώβριο του 2007, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση από την Αμερική. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο δείκτης είχε βυθιστεί στις 1.717 μονάδες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT