Οσοι πίστευαν -και μεταξύ αυτών οι κερδοσκόποι που πόνταραν- ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει μια «δεύτερη» ανατίμηση του γουάν λόγω της επετείου, απογοητεύτηκαν. Ομως, το παιχνίδι της ανατίμησης του κινεζικού γουάν έναντι του δολαρίου επανήλθε στο επίκεντρο σε ρόλο καταλύτη για πολλοστή φορά. Είχαν σπεύσει να καλλιεργήσουν την άποψη ότι το Πεκίνο θα κάνει μια «συμβολική κίνηση» καλών προθέσεων μετά την «καυτή» και «ιλιγγιώδη» ανάπτυξη της Κίνας.
Φυσικά, διαψεύσθηκαν αυτές οι φήμες και επισήμως δηλώθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η συναλλαγματική πολιτική της κυβέρνησης. H Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της χώρας, έσπευσε με ανακοινωθέν να παγώσει τις προσδοκίες περί «νέας ανατίμησης» του γουάν, με στόχο να αποτρέψει τις μαζικές εισροές του κερδοσκοπικού χρήματος!!!
Οι ξέφρενοι ρυθμοί της ανάπτυξης και της χρηματιστικής κερδοσκοπίας συνεχίζονται αμείωτοι στην Κίνα. H «φρενίτιδα» για αγορές μετοχών και ακινήτων πυροδοτεί ανησυχίες. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 7,9% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι φρενήρεις ρυθμοί δανεισμού και επενδύσεων υπερθερμαίνουν την οικονομία και η «πλημμύρα ρευστότητας» ωθεί τον πληθωρισμό. Και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας εκτοξεύθηκαν στα 2,13 τρισ. δολάρια, ανεβάζοντας τον πυρετό στα ύψη.
Ηδη συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια που «ξεκλείδωσε» το γουάν από το δολάριο. Στις 21 Ιουλίου του 2005, η Κίνα προχώρησε στη συναλλαγματική μεταρρύθμιση καταργώντας το καθεστώς της 10ετούς σταθερής ισοτιμίας γουάν/δολαρίου με την «ελεγχόμενη διακύμανση». Πρόκειται για μια πανούργα κίνηση που κρατά ουσιαστικά «αιχμάλωτο» το δολάριο στο γουάν.
Συγκεκριμένα, το νόμισμα της Κίνας που ήταν προσδεδεμένο από το 1995 με το δολάριο στην ισοτιμία των 8,28 γουάν ανά δολάριο, καθορίστηκε σε νέα κεντρική ισοτιμία των 8,11 γουάν ανά δολάριο, δηλαδή μηδαμινή ανατίμηση κατά 2,1%. Από τον Ιούλιο του 2005, το κινεζικό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο κατά 21% έναντι του δολαρίου στα 6,83 γουάν ανά δολάριο. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Peterson υπολογίζει ότι το γουάν είναι ακόμη υποτιμημένο 15% έως 25% έναντι του δολαρίου.
Η αντίσταση του Πεκίνου στις πιέσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων να ανατιμήσει περαιτέρω το γουάν έναντι του δολαρίου, απασχολεί συνεχώς την επικαιρότητα. H πολιτικά επίμαχη σχέση της ισοτιμίας δολαρίου-γουάν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και οξύνει την κρίση που αναπαράγεται συνεχώς στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Κίνα διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε στις έξωθεν πιέσεις ούτε στα κερδοσκοπικά παίγνια για νέα ανατίμηση του εθνικού νομίσματός της.
Βεβαίως, το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη περί της εμμονής στην πολιτική της «ελεγχόμενης διακύμανσης» δολαρίου-γουάν καθώς τα πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα αν δεν επιτρέψει το καθεστώς της ελεύθερης διακύμανσης. H Κίνα έχει επωφεληθεί ανοίγοντας τις πόρτες της ορθάνοιχτα στις ξένες επενδύσεις. Με αποτέλεσμα τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των επιπέδων ζωής για τον κινεζικό λαό.
Το αμερικανικό Κογκρέσο στην πλειοψηφία του θεωρεί ότι η Κίνα πρέπει να σταματήσει να «χειραγωγεί» την υποτιμημένη ισοτιμία του νομίσματός της για εμπορικά οφέλη και να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία. Πάντως, η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει διακαώς ότι η Κίνα θα επιτρέψει κάποτε την πλήρη «απελευθέρωση» στη διακύμανση των δύο νομισμάτων.