Τρεις λόγοι που τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από τα αμερικανικά

Τρεις λόγοι που τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από τα αμερικανικά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων να θεωρείται ως η κορυφαία επιλογή παγκοσμίως από πλευράς ρευστότητας και ασφάλειας, είναι όμως και η πιο ελκυστική για τους επενδυτές; Μάλλον όχι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Οι αρχές των ΗΠΑ ξοδεύουν τόσα πολλά, που το ευρωπαϊκό χρέος καθίσταται πιο ελκυστικό. Την ίδια στιγμή, το διαρκές κυνήγι για υψηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων κρατάει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος το ελληνικό χρέος, όπως και τα υπόλοιπα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.

Τα αμερικανικά ομόλογα που εκδίδει το αμερικανικό Δημόσιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών του αναγκών θεωρούνται παραδοσιακά ως ένα από τα πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που τοποθετούν σε αμερικανικό κρατικό χρέος θα έχουν σταθερές μεν, όχι όμως και τόσο υψηλές αποδόσεις στο μέλλον.

Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει μόλις παρέλθει η πανδημία του κορωνοϊού. «Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται τόσο πολύ -πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη- κατά συνέπεια η σύγκριση μεταξύ τοποθετήσεων σε ευρωπαϊκά ομόλογα ή αμερικανικά είναι πιο ευνοϊκή για τα ευρωπαϊκά», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίτιγκ.

Τα υψηλότερα επίπεδα δημοσίου χρέους καθιστούν τα αμερικανικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον θα μπορούσε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, εξηγεί ο κ. Σμίτιγκ σε συνέντευξή του στο CNBC.

To Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί φέτος στο 98% του ΑΕΠ, από 79% στα τέλη του 2019. Για το 2021 προβλέπεται ότι θα υπερβεί το όριο του 100%.

Και στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα για την αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ από τον Covid-19. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κρούσει τον Μάιο τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση των επιπέδων δημοσίου χρέους σε ήδη υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Έκτοτε όμως, η Ευρώπη των 27 χωρών-μελών έχει κάνει ιστορικά βήματα προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους με έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αντεπεξέλθει στο οικονομικό σοκ καλύτερα των αρχικών προσδοκιών, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά ομόλογα.

Σε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. ΣΤο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, ακόμη και χρέος χωρών που δεν ανήκουν στην investment-grade βαθμίδα, όπως τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον κ. Σμίτιγκ, οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ελαχιστοποιούν το ρίσκο για μια κρίση χρέους στην Ευρώπη, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του PEPP, έχει έως τώρα αγοράσει ενεργητικό 527 δισ. ευρώ, πέραν των 2,8 τρισ. ευρώ που έχει ήδη στην κατοχή της από τα υπόλοιπα προγράμματα αγοράς ενεργητικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT