Δολάριο, ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς συναλλάγματος

Δολάριο, ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς συναλλάγματος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το αμερικανικό δολάριο, τις τελευταίες εβδομάδες, να έχει χάσει το 6% της αξίας του -πυροδοτώντας κύμα ανησυχιών για το μέλλον του-, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει το κορυφαίο νόμισμα του πλανήτη.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, Άνταμ Σλάτερ, οι φόβοι για το δολάριο είναι υπερβολικοί. Γιατί όχι μόνο ο κίνδυνος περαιτέρω υποτίμησης είναι περιορισμένος, αλλά γιατί η θέση του δολαρίου ως παγκόσμια νομισματική επιλογή είναι διασφαλισμένη.

«Έχουν υπάρξει τόσες “διορθώσεις” τα τελευταία 20 χρόνια, που κάθε φορά που αναρωτιόμαστε αν ξεκίνησε η αρχή του τέλους για το δολάριο, παίρνουμε την ίδια απάντηση» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, μιλώντας στους Financial Times.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έμπειρος αναλυτής παραπέμπει στον προηγούμενο Μάρτιο, όταν οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρεαν, σημειώνοντας αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, υπό τον φόβο της πανδημίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτή της περιόδου έντονης μεταβλητότητας, όλοι ήθελαν να αγοράσουν το δολάριο. Όταν ασκούνται πιέσεις παγκοσμίως και αυξάνεται ο κίνδυνος, τότε όλοι κινούνται προς το δολάριο» υπογραμμίζει, με έμφαση.

Καθώς τα νέα περιστατικά Covid αυξάνονται εκ νέου και η απειλή για νέα lockdowns μεγεθύνεται, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν την ασφάλεια. Κι ένα αδύναμο δολάριο, είναι σαφώς πιο ελκυστικό από ένα ακριβό δολάριο, σχολιάζει ο Σλάτες.

Άλλωστε, είτε σε επίπεδο διασυνοριακών συναλλαγών είτε σε επίπεδο αποθέματος ξένου συναλλάγματος, η κυριαρχία του δολαρίου είναι σαρωτική, με το νόμισμα της Ευρωζώνης να αρκείται σ’ ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 20% (σ.σ. σε επίπεδο αποθέματος ξένου συναλλάγματος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT