Ο Πούτιν προετοιμάζει την αγορά πετρελαίου

Ο Πούτιν προετοιμάζει την αγορά πετρελαίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα, εμμέσως πλην σαφώς, έστειλε στην αγορά πετρελαίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η χώρα του δεν αποκλείει να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των εταίρων του (ΟΠΕΚ+), σε μία τελευταία ένδειξη ότι το καρτέλ μπορεί να αποφύγει αύξηση της παραγωγής για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο πλήττοντας και πάλι τη ζήτηση για ενέργεια. 

Οι μειώσεις στην παραγωγή αναμένεται να χαλαρώσουν – σε μία σταδιακή άρση – από τον Ιανουάριο, όμως το καρτέλ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει γραμμή, καθώς η ζήτηση μειώνεται. Τον πρώτο μήνα του 2021, ο ΟΠΕΚ+ θα προσθέσει 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως στην αγορά . Η θέση του Πούτιν είναι η προσαρμογή του σημερινού σχεδίου. «Δεν πιστεύω ότι είναι ανάγκη αλλαγής αυτή τη στιγμή. Ομως, δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να διατηρήσουμε τους σημερινούς περιορισμούς στην παραγωγή, την οποία δεν θα αυξήσουμε τόσο σύντομα όσο είχαμε προγραμματίσει». 

Τα σχόλια του Πούτιν αποτελούν την τελευταία επίδειξη ενότητας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία, οι ηγέτες των οποίων έχουν επιδοθεί αυτό το μήνα σε έντονη διπλωματία μέσω τηλεφώνου. Επιπλέον, οι υπουργοί Πετρελαίου των δύο χωρών πρόβαλαν ενωμένο μέτωπο στην υπουργική συνάντηση του καρτέλ και των βασικών εταίρων του τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ωστόσο για τις προοπτικές ζήτησης και καλώντας τον ΟΠΕΚ να λειτουργεί «προληπτικά» και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αρνητικές εξελίξεις. 

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν κάποιες ώρες αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σεσίν υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες καλώντας τες σε δράση για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Πρόκειται για αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι ο Σεσίν, στενός συνεργάτης του Πούτιν, είχε δηλώσει το Μάρτιο – κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμών με τη Σαουδική Αραβία – ότι η συνεργασία της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ αναμένεται να φθάσει στο τέλος της.  

Η τιμή πετρελαίου brent στο Λονδίνο σταθεροποιήθηκε το πρωί κοντά στα 42 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας ωστόσο προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στη διάκρεια των τελευεταίων τριών εβδομάδων, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη πυροδοτούν ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη. Η τιμή αργού κινείτο κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι. 

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT