Τράπεζα Πειραιώς: Πώς αντιδρά η μετοχή της – «Δεν χρειάζεται ΑΜΚ 2 δισ. ευρώ»

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς αντιδρά η μετοχή της – «Δεν χρειάζεται ΑΜΚ 2 δισ. ευρώ»

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπιτυχής αποδείχθηκε η προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να ανακτήσει ένα τμήμα του χαμένου εδάφους, μετά το χθεσινό -24,26%, κάτι το οποίο υποδηλώνει τη φάση αβεβαιότητας που διανύει η ελληνική τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μετοχή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος έφθασε έως και το +4%. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης, επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το εύρος ανάκαμψης της μετοχής.

Έτσι, μοιραία, η Τρ. Πειραιώς τερμάτισε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο +0,14% και το 0,7190 ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 4,1 εκατομμύρια τεμάχια και τον τζίρο στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

«Η εταιρεία δείχνει ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου. Αυτό είναι το δεδομένο και γι’ αυτό είχε χθες αυτή την πτώση. Η σημερινή διακύμανση δεν λέει κάτι. Ακόμη και στο +10% να βρισκόταν σήμερα, δεν αλλάζει κάτι. Είναι μια πτωτική μετοχή και οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν θα γίνει ΑΜΚ» δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο kathimerini.gr ο Ηλίας Ζαχαράκης από τη Fast Finance.

«Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει με την τράπεζα, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, επιδεινώνει και την τραπεζική κατάσταση. Ωστόσο είναι κρίσιμο να κάνουμε μια γενικότερη επισήμανση. Ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εκτός από τους κατεστραμμένους ισολογισμούς, τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και η μηδενική πιστωτική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, από την XSpot Wealth Management.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατακρημνίστηκε στο -24,26% και το 0,7180 ευρώ, με τις ενδοσυνεδριακές απώλειες να προσεγγίζουν ακόμη και το 30%. Μάλιστα, η «βουτιά» πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξημένου όγκου συναλλαγών, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 11 εκατομμύρια τεμάχια.

Το «όχι» του ΤΧΣ

Ο κυκεώνας εξελίξεων είχε ως απαρχή τις πληροφορίες περί πρότασης τριών μετόχων της τράπεζας -του Τζον Πόλσον, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville- για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος ήταν η αύξηση του ποσοστού των μετοχών που διακρατούν οι τρεις μέτοχοι (σ.σ. αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στο 20%), μέσω της μετατροπής των CoCos (σ.σ. μετατρέψιμα ομόλογα ) του ΤΧΣ σε μετοχές και της μη συμμετοχής των παλαιών μετόχων στη νέα ΑΜΚ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση έτυχε της αρνητικής αντίδρασης του ΤΧΣ, το οποίο τάχθηκε εναντίον της επίμαχης πρωτοβουλίας, καθώς δίχως συμμετοχή του ίδιου στην ΑΜΚ, το ποσοστό του θα υποχωρούσε κάτω του 20% (σ.σ. από 26,5% σήμερα).

«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα» ανέφερε λίγο αργότερα η διοίκηση της τράπεζας.

Δεν χρειάζεται ΑΜΚ  2 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε σήμερα και νέα ανακοίνωση, με αφορμή δημοσίευμα, το οποίο υποστήριζε την ανάγκη νέας ΑΜΚ, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της προβληματικής επίδοσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

«Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο», επεσήμανε χαρακτηριστικά η διοίκηση.

Σε ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός κλάδος

Όπως είναι φυσικό, οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν αποτύπωμα και στον ευρύτερο κλάδο των τραπεζών, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.«Όλες οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση. Έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, λόγω των απορροφήσεων άλλων τραπεζών. Οι άλλες τράπεζες είναι κάπως πιο νοικοκυρεμένες» εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.

«Κατά την άποψή μου, τα υψηλά κόστη των τραπεζών για υπηρεσίες τραπεζικής και επενδυτικής, θα οδηγήσουν σταδιακά εκτός από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε έλλειψη πελατειακού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλάζουν ήδη το επιχειρηματικό τους μοντέλο» προσθέτει επικουρικά ο κ. Αλωνιστιώτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε τη Δευτέρα στο -8,32% και διαμορφώθηκε στις 251,78 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 244,37 μονάδες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας και να μπει «κόφτης» στις ακραίες μεταβολές.

Σήμερα, στο ίδιο μήκος κύματος με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κλάδος παρουσίασε μη πειστική αντίδραση, τερματίζοντας στο -0,48% και τις 250,57 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό και επηρεάζοντας δραματικά το ευρύτερο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε για ακόμη μία ημέρα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδες, καθώς διαμορφώθηκε στις 595 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,14%. Ο τζίρος των συναλλαγών δε, ανήλθε στα 39 εκατομμύρια ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κυμαίνεται στο -0,39% και τις 1.397 μονάδες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT